Deser kawowy w trzech kolorach

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

W kolejnej kulinarnej podróży zatrzymujemy się w Kongo. Kongo słynie z plantacji kawy więc na Kuchennych Wariacjach nie mogło zabraknąć słodkości z kawą. Naszą propozycja jest skierowana do wszystkim miłośników tych czarnych ziarenek, a jest nią deser kawowy w trzech kolorach :)

Deser kawowy w trzech kolorach

 

Składniki na deser kawowy:

– 2 serki homogenizowane
– 2 jajka
– 1/2  szklanki cukru
– 10g żelatyny
– 300 ml gorącej wody
– 1 opakowanie bitej śmietany + mleko
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 1 łyżeczka kakao

W pierwszej kolejności rozpuszczamy łyżkę żelatyny w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i pozostawimy do wystudzenia.

Teraz robimy masę. Miksujemy serki z cukrem i żółtkami. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy, potem ostudzoną żelatynę i na końcu bitą śmietanę. Trochę bitej śmietany zostawiamy do dekoracji.

Gotową masę rozdzielamy do miseczek na 3 równe części – pierwszą miseczkę pozostawiamy jak jest, do drugiej dodajemy 1 łyżeczkę kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody i dokładnie mieszamy, do trzeciej dajemy to samo co wcześniej + trochę kakao aby podkreślić bardziej kolor i smak. Jeżeli ktoś chce mieć bardziej intensywne smaki i kolory to może dorzucić więcej kawy i kakao.

Gotowe masy wlewamy po kolei do przygotowanych szklanek czy pucharków. Ja zaczęłam od najjaśniejszej części aby na końcowej ciemnej dać kontrast bitej śmietany.

Smacznego :)

 

Deser kawowy w trzech kolorach

4 thoughts on “Deser kawowy w trzech kolorach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.