Dekadenckie ciasto z buraków i czekolady

Magda

Dzisiaj mamy dla Was obiecany przepis z książki “Green Kitchen. Zielono & zdrowo” a jest nim dekadenckie ciasto z buraków i czekolady. Ciasto smaczne i czekoladowe, a za sprawą buraków bardzo wilgotne.

Ciasto_czekolady_i_burakowSkładniki:
– 150 ml oliwy
– 120 ml miodu
– 3 jajka
– 250g buraków
– 50 g gorzkiej czekolady 75%
– 200 g mąki orkiszowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 5 łyżek kakao (ok. 50g)
– szczypta soli morskiej

Dodatkowo trochę oliwy oraz wiórków kokosowych.

Forma do babki z kominem.

Do rondelka wlewamy oliwę oraz miód, mieszamy i podgrzewamy.  Do tego dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu kiedy się rozpuści. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mieszanki czekoladowej. Jajka ubijamy chwilę i dodajemy do reszty. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy, dodajemy do mieszanki buraków z czekoladą i delikatnie mieszamy.

Formę do babki smarujemy oliwą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Masę wlewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 25-30 minut aż wierzch ciasta popęka.

Smacznego :)

ciasto_z_burakow_i_czkolady

dekadenckie-ciasto-z-burakow-i-czekolady

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Dekadenckie ciasto z buraków i czekolady”

Skomentuj gin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *