Czekoladowo-malinowy naked cake

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Zainspirowani przepisem Krzysztofa Ilnickiego na naked cake jaki robiliśmy w programie “Bake Off – Ale Ciacho” przygotowaliśmy własną wersję takiego torcika. To połączenie gorzkiej czekolady, śmietanki wysoko procentowej, malin i orzechów, które dały nasz czekoladowo-malinowy naked cake oczywiście w wersji bezglutenowej :) Połączenie kremu z gorzkiej czekolady, z kakaowym biszkoptem, z musem z malin, ze świeżymi malinami i pistacjami to naprawdę istna petarda – musicie tego spróbować :)

Czekoladowo-malinowy naked cake - Stanisław Romek (Kuchenne Wariacje)

Składniki na czekoladowo-malinowy naked cake:

3 Blaty biszkoptowe:
– 3 x 40g mąki ryżowej
– 3 x 20g mąki z tapioki
– 3 x 10g kakao
– 3 x 60g cukru kryształ
– 3 x 2 jajka

Krem czekoladowo-kawowy:
– 500g śmietanki 36%
– 200g czekolady deserowej
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Mus malinowy:
– 300g malin mrożonych
– 300g śmietanki 36%
– 40g cukru
– 10g żelatyny
– 1 łyżka soku z cytryny

Syrop:
– 20 ml wódki
– 20 ml soku z malin

Dekoracja:
– 15g obranych pistacji
– 100g świeżych malin

Forma do pieczenia o średnicy 20 cm.

 

Biszkopty:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania białek dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż piana będzie lśniąca. Dodajemy żółtka i chwilkę miksujemy aż się wszystko połączy. Mąki i kakao mieszamy razem, przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra/dół) do 180 stopni i pieczemy 20 minut (do suchego patyczka).

Każdy biszkopt pieczemy osobno aby mieć ładne i równe blaty. Jeżeli jednak chcemy zrobić to w jednej formie to powinna mieć min 8 cm wysokości i wydłużamy czas pieczenia o ok. 10 minut, a następnie wystudzone ciasto kroimy na 3 części.

Czekoladowo-malinowy naked cake - Stanisław Romek (Kuchenne Wariacje)

Krem czekoladowo-kawowy:

Śmietankę wlewamy do garnka i podgrzewamy aby była gorąca ale nie zagotowujemy. Do śmietanki wsypujemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i mieszamy do jej rozpuszczenia. Śmietankę zdejmujemy z gazu. Czekoladę rozdrabniamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do śmietanki. Po ok. 2 minutach wszystko razem dokładnie mieszamy na jednolitą masę i zostawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy w lodówce przez 12 godzin. Krem najlepiej zrobić dzień wcześniej. Wystudzony krem miksujemy aż powstanie nam gęsta kremowa masa.

Mus malinowy:

Maliny wrzucamy do rondelka wraz z cukrem oraz sokiem z cytryny i dusimy aż owoce się rozpadną, a cukier rozpuści. Następnie maliny przecieramy przez sitko. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i pozostawiamy do napęcznienia. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, a następnie dodajemy ją do malin i mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy maliny i chwilkę miksujemy ale tylko do połączenia składników. Wkładamy do lodówki aby lekko stężał i nadawał się do wyciskania z worka cukierniczego.

Krem czekoladowo-kawowy oraz mus malinowy przekładamy do worków cukierniczych.

Składanie tortu:

Na paterze kładziemy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy go mieszanką wódki z sokiem malinowym. Bierzemy krem czekoladowo-kawowy i wyciskamy okręgi robiąc między kręgami przerwy. W przerwach wyciskamy mus malinowy. Następnie kładziemy kolejny blat biszkoptowy i powtarzamy wszystkie czynności. Na górę kładziemy ostatni nasączony biszkopt. Następnie na wierzchu wyciskamy okręgi ale tylko z kremu czekoladowo-kawowego, dekorujemy świeżymi malinami i posypujemy posiekanymi pistacjami.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na min. 2 godziny aby całość się związała.

Czekoladowo-malinowy naked cake - Stanisław Romek (Kuchenne Wariacje)

 

A poniżej kilka zdjęć z planu kiedy to robiłem naked cake, a w trakcie pieczenia tańczyłem z Dorotką :)

Foto. Fijałkowska/Łabudzki – dzięki ;)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



8 thoughts on “Czekoladowo-malinowy naked cake”

Skomentuj gwiaztka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *