Czekoladowe ciasto meksykańskie z mango

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Poszukując kiedyś przepisu na słodkości kuchni meksykańskiej natrafiłam na ten przepis na stronie kuchnialidla.pl. Ciasto bardzo mi przypasowało choć nie lubię mocno czekoladowych ciast, ale to jest wyjątkowe w smaku.

Składniki:
– 180 g mąki pszennej
– 150 g cukru
– 125 g masła
– 50 g kakao
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 50 g orzechów włoskich
– 50 g czekolady deserowej posiekanej lub startej
– 3 jajka
– 1 mango
– 50 ml wody
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku


Polewa:
– 50 g czekolady deserowej
– 50 g czekolady mlecznej
– 50 g śmietanki 30%
– 1/2  łyżka masła
Najpierw wlewamy do garnka wodę i dorzucamy cukier, kakao oraz masło i podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Gotową masę pozostawiamy do wystudzenia. Do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i paprykę i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Potem dodajemy orzechy, czekoladę i mango. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek.

Masę przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze 170 stopni.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta robimy polewę. Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej masło i połamane czekolady. Wszystko razem mieszamy aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Gotową polewą polewamy ciasto z każdej strony i czekamy jak polewa stężeje.

Smacznego :)

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Czekoladowe ciasto meksykańskie z mango

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *