Cytrynowy kurczak z pieczonymi ziemniakami

Magda

Zapraszamy na orzeźwiającego kurczaka cytrynowego z dodatkiem pieczonych ziemniaków.

Składniki:
– 4 udka z kurczaka
– 4 duże ziemniaki
– sok z połowy cytryny
– skórka starta z połowy cytryny
– masło
– sól, pieprz, czerwona papryka, curry

Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy na grube kawałki i lekko podgotowujemy. Potem ziemniaki odcedzamy i przekładamy do brytfanki. Do ziemniaków dodajemy kilka kawałków masła i doprawiamy do smaku czerwoną papryką, curry i solą. Możemy użyć dowolne przyprawy. Ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni do momentu kiedy ziemniaki nam się lekko zrumienią. W trakcie pieczenia ja mieszam ziemniaki żeby się zrumieniły z obu stron.

Teraz zabieramy się za kurczaka. Kurczaka pozbawiamy kości a następnie wrzucamy do miski i dodajemy sok z cytryny, skórkę z cytryny, sól i pieprz i wszystko razem mieszamy i odstawiamy na ok. pół godziny.

Jak widzimy że ziemniaki w piekarniku nam się rumienią to rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią kurczaka skórą do dołu. Co jakiś czas ruszamy patelnią aby kurczak się nie przypalił. Jak kurczak będzie rumiany to przewracamy go na drugą stronę.

Jak mamy wszystko gotowe to nakładamy na talerz :)

Smacznego :)

DSC_3545x900n

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *