Cynamonowe naleśniki z jabłkami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Naszła nas ochota na obiadek w nieco słodszej wersji dlatego też chcielibyśmy dzisiaj zaproponować Wam pyszne cynamonowe naleśniki z jabłkami :) To opcja dla tych większych i mniejszych domowników :)

DSC_2183xSkładniki na naleśniki:
– 230 g mąki
– 230 ml mleka
– 2 jajka
– 180 ml wody mineralnej gazowanej
– szczypta soli
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na farsz:
– 1 kg jabłek
– 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

Dodatkowo do posypania łyżeczka cukru pudru.

Z tej ilości ciasta wychodzi 8-10 naleśników.

DSC_2176x

Najpierw zabieramy się za jabłka – obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka wrzucamy do rondelka i dusimy. Jak jabłka nam lekko zmiękną to możemy dodać trochę cukru jeżeli widzimy taką potrzebę.

Teraz pora na zrobienie naleśników. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone z obu stron.

Po usmażeniu naleśników na każdy nakładamy jabłka i składamy na pół i jeszcze raz na pół. Na koniec po wierzchu posypujemy naleśniki cukrem pudrem i już możemy się zajadać :)

Smacznego :)

DSC_2185x

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *