Cynamonowe ciasto ucierane ze śliwkami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Jesień nastała więc staramy się wykorzystać ostatnie momenty na przygotowanie słodkości ze śliwkami :) Tym razem ucierane ciasto z cynamonem i śliwkami – puszyste, słodkie i wilgotne :)

DSC_6862  Składniki:
– 165 g masła
– 300 g mąki tortowej
– 250 g cukru
– 5 jajek
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 cukier wanilinowy
– 1 łyżeczka cynamonu
– skórka starta z połówki pomarańczy
– 20 g cukru trzcinowego
– 400 g śliwek

Dodatkowo cukier puder do posypania.

Tortownica o średnicy 26 cm.

ucierane_ze_sliwkami

Do misy robota wrzucamy masło i miksujemy (ucieramy) na gładką masę wraz z połową cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy. Kiedy nasza maślano -jajeczna masa będzie gotowa dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cynamon i dalej miksujemy do połączenia wszystkich składników. Kiedy wszystkie składniki stworzą jednolita masę dodajemy startą skórkę z pomarańczy i mieszamy łyżką. Na koniec ubijamy pianę z białek z drugą połową cukru (najpierw przez chwilę ubijamy same białka a później dodajemy stopniowo cukier). Ubitą pianę dodajemy do przygotowanej wcześniej masy i delikatnie mieszamy łyżką aż wszystko się razem połączy. Całość przekładamy do tortownicy.

DSC_6876

W miedzy czasie jak nasza masa będzie się miksować myjemy śliwki, kroimy je na połówki i wyciągamy pestki. Śliwki układamy na przygotowanym w formie cieście skórką do dołu, posypujemy cukrem trzcinowym i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni. Ciasto pieczemy około 45-60 minut aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy (pamiętajcie w ciasto a nie śliwkę ;) ).

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, a jeżeli nie możemy się doczekać aż ciasto wystygnie – bo unoszący się w kuchni zapach jest rewelacyjny – to spokojnie możemy je pałaszować na ciepło :)

Smacznego :) DSC_6873

Czas na śliwki Czas na śliwki Jesienne słodkości!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.