Cukinia faszerowana mięsem mielonym z pomidorami

Magda

Sezon na cukinie w pełni zatem u nas w kuchni znowu ona zawitała. Tym razem cukinię faszerowaliśmy mięskiem mielonym :)

Składniki:
– 250 g mięsa mielonego z łopatki
– 2 cukinie
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
– 2 pomidory
– 1 łyżeczka miodu
– 50 g sera żółtego
– przyprawy: pieprz kolorowy

Porcja na 2 osoby.

Najpierw zaczynamy od farszu – na patelni roztapiamy masło a potem wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, potem dodajemy mięso mielone, dodajemy sól i pieprz i smażymy do momentu kiedy mięso będzie gotowe.

W między czasie robimy sos pomidorowy – w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, miodem i dusimy. Na koniec można lekko zmiksować używając blender.

Gotowe pomidory łączymy z mięsem mielonym.

Teraz czas na cukinie. Cukinie myjemy , przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Cukinie napełniamy farszem i posypujemy serem żółtym startym na tarce.

Gotowe cukinie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 min.

Smacznego :)

DSC_2822x900n

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Cukinia faszerowana mięsem mielonym z pomidorami”

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *