Cukinia faszerowana indykiem z papryką

Magda

Ostatnio jak byliśmy w sklepie to wpadły nam w oko te śliczne cukinie i od razu postanowiliśmy z  nich coś przygotować. Do cukini można podać pieczone ziemniaczki :)

Składniki:
– 400 g fileta z indyka
– 1 żółta papryka
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 4 małe okrągłe cukinie
– przyprawy: pieprz kolorowy, sól, oregano, bazylia, czerwona papryka Prymat

Porcja na 4 osoby.

Najpierw przygotowujemy sobie farsz – indyka, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy masło i roztapiamy a następnie wrzucamy cebulę. Gdy nam się zeszkli wrzucamy indyka i przyprawiamy. Jak indyk nam troszkę zmięknie dorzucamy paprykę i razem wszystko dusimy.

Teraz przygotowujemy cukinie. Cukinie myjemy, odcinamy czubki i wydrążamy środki. Tak przygotowane cukinie napełniamy naszym farszem, zamykamy i układamy na blachę wysmarowaną masłem  i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 20 min. Cukinia będzie dobra gdy po dotknięciu będzie miękka.

Smacznego :)

SAM_5646x900n

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



3 thoughts on “Cukinia faszerowana indykiem z papryką”

Skomentuj mojeprzepisy.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *