Creme brulee jaśminowy

Magda

Creme brulee to jeden z tych deserów, który pomimo dużej słodyczy możemy jest non stop :) Zaproponowana przez Bartka wersja jest o smaku jaśminu więc coś innego niż standardzik :)

004Składniki:
– 5 żółtek
– 1 łyżka herbaty jaśminowej
– 350 ml śmietanki 36%
– 60 g cukru
– 100 ml wody

Składniki na 5 porcji.

Herbatę zaparzamy w 100 ml wody. Śmietankę gotujemy. Do żółtek dodajemy napar z herbaty oraz cukier i chwilę ubijamy. Do ubitych żółtek wlewamy śmietankę, chwilę mieszamy i przelewamy do kokilek.

DSC_8450x900

Krem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 100 stopni i pieczemy ok. 45-60 minut aż krem się zetnie (opcja bez kąpieli wodnej).

Po schłodzeniu kremu posypujemy go cukrem i opalamy.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *