Conchiglioni nadziewane ricottą, szpinakiem i pomidorami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Dzisiaj coś dla miłośników kuchni włoskiej i makaronów – nadziewane conchiglioni i zapiekane w piekarniku :)

DSC_6855x

Składniki na nadzienie:
– 300 g świeżego szpinaku
– 250 g sera ricotty
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 5 pomidorów suszonych
– sól, pieprz, czosnek

Składniki na sos pomidorowy:
– 6 średnich pomidorów
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka miodu
– sól pieprz

Dodatkowo makaron Conchiglioni (duże muszle) 20 sztuk i troszkę parmezanu.

Składniki na 3 porcje.

DSC_6868x

Najpierw gotujemy makaron w osolonej wodzie do miękkości, hartujemy w zimnej wodzie i odsączamy.

Teraz robimy nadzienie. W garnku topimy masło i wrzucamy czosnek drobno pokrojony a następnie umyty szpinak. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość to dorzucamy pomidory suszone pokrojone w kostkę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem i chwilę dusimy. Gotowy szpinak odsączamy z nadmiaru wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu mieszamy z ricottą i jeżeli jest potrzeba doprawiamy.

Następnie robimy sos pomidorowy. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Gdy pomidory nam zmiękną przyprawiamy je solą, pieprzem i miodem.

Gdy wszystko mamy gotowe to naczynie żaroodporne wykładamy sosem pomidorowym. Na sosie układamy muszle które wcześniej nadziewamy nadzieniem szpinakowym. Po wierzchu posypujemy lekko startym parmezanem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut.

Smacznego :)DSC_6877x

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.