Ciasto pomarańczowe

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Nie ma nic lepszego jak ciasto, które można przygotować i upiec bardzo szybko a do tego jest jeszcze smaczne :) Takie też jest to ucierane ciasto pomarańczowe, które dzisiaj proponujemy. Smaczne, puszyste i wilgotne z mocnym pomarańczowym aromatem :)

DSC_0156x

Składniki:
– 100g cukru
– 100g mąki pszennej
– 2 jajka
– 40g oleju
– 2 pomarańcze
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo cukier puder do posypania.

Składniki na tortownicę wielkości 24 cm.

DSC_0160x

Zaczynamy od utarcia w mikserze jajek z cukrem. Kiedy jajka będą się ucierać to z jednej pomarańczy ścieramy skórkę (wcześniej pomarańcze musimy sparzyć i wyszorować), a następnie filetujemy obie pomarańcze (wycinamy miąższ bez białych błonek) i je blendujemy (tylko do rozdrobnienia całych kawałków). Po utarciu jaj na puszystą masę przesiewamy do niej mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier z wanilią, startą skórkę i zblendowane pomarańcze oraz olej. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników  i przelewamy do tortownicy (najlepiej dno wyłożyć papierem do pieczenia aby po upieczeniu łatwiej wyciągnąć ciasto).

Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dodatkowo możemy udekorować startą skórką z pomarańczy, skórką kandyzowaną czy małymi kawałkami świeżej pomarańczy :)

Uwaga:
– wyciągnięte ciasto opadnie ale nie ma się co tym przejmować ;)
– upieczone ciasto powinno być wilgotne ale jednocześnie puszyste

Smacznego :)

DSC_0167x

 

6 thoughts on “Ciasto pomarańczowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.