Ciasto czekoladowe z kremem twarogowym

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Mam dla Was jeszcze jeden przepis na ciasto czekoladowe z kremem twarogowym. Przepis pochodzi z programu kulinarnego z Ellie Krieger. U nas jest ona mało znana ale ja ją polubiłam, więc pewnie jeszcze kiedyś jakiś jej przepis u mnie zagości :) Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie i takie wilgotne. Jak na taką ilość dodanego kakao i gorzkiej czekolady nie jest za gorzkie ale też nie za słodkie – dla mnie jest w sam raz :)

Ciasto czekoladowe z kremem twarogowym

Składniki na ciasto czekoladowe:

Składniki na ciasto:

– 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1/2 szklanki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– szczypta soli
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oleju
– 4 jajka (2 całe + 2 białka)
– 50 g czekolady (60% kakao)
– 1 szklanka jogurtu naturalnego
– 3/4 szklanki cukru
– łyżeczka wanilii
– 1 łyżeczka kawy

Składniki na krem twarogowy:

– 1/3 szklanki cukru pudru
– 1/2 kg sera białego
– 1 łyżeczka likieru kawowego
Najpierw w misce łączymy same suche składniki na ciasto: mąki, kakao, proszek do pieczenia, soda i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.

Teraz ubijamy jajka z olejem a następnie dodajemy jogurt. Masło rozpuściłam od razu z czekoladą i dodałam do masy. Dorzucamy cukier zwykły i waniliowy (autorka ciasta używa ekstraktu waniliowego), jogurt i rozpuszczoną kawę w niewielkiej ilości wody. Jak mamy wszystko dobrze ubite to dodajemy suche składniki i delikatnie wszystko razem mieszamy ale nie za długo, w przeciwnym razie ciasto nam stwardnieje.

Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia i zaczynamy robić krem.

Ser miksujemy z cukrem i likierem na gładką masę i nakładamy na wystudzone ciasto. Na krem ścieramy trochę czekolady. Ciasto wkładamy do lodówki aby krem nam stężał.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.