Ciasto 3 bit

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dziś zapraszamy Was na ciasto 3 bit. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to ciasto skomplikowane bo ma wiele warstw ale tak naprawdę to szybko się je robi i co jest ważne nie trzeba go piec :) Polecamy je nie tylko fanom batoników 3bit ale każdemu bo jest na prawdę pyszne :)

DSC_7701x900

Składniki na spód ciasta:
– 250 g herbatników
– 300 g masy kajmakowej z puszki

Składniki na masę budyniową:
– 450 ml mleka
– 65 g masła
– 30 g mąki pszennej
– 40 g mąki ziemniaczanej
– 100 m cukru z prawdziwą wanilią
– 2 jajka

Składniki na wykończenie ciasta:
– 300 ml śmietany kremówki 36%
– 2 łyżeczki cukru pudru
– 60 g mlecznej czekolady

DSC_7731x900

Forma do ciasta 21×21 cm wyłożona papierem do pieczenia (ułatwia wyciąganie ciasta z formy).

Najpierw robimy spód ciasta. Formę wykładamy herbatnikami. Masę kajmakową podgrzewamy, wykładamy na herbatniki i pokrywamy kolejną warstwą herbatników.

Teraz robimy budyń. 300 ml mleka łączymy z cukrem i masłem i zagotowujemy. Pozostałą część mleka 150 ml miksujemy z jajkami oraz mąkami i wlewamy do gorącego mleka cały czas mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Masę gotujemy ok. 2 minut i wykładamy gorącą na warstwę herbatników. Następnie wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników.

Tak wyłożoną ciastem formę  owijamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystygnięcia. Potem ciacho wkładamy na parę godzin do lodówki aby herbatniki nam zmiękły. Dobrym rozwiązaniem jest zrobić powyższe czynności wieczorkiem (zajmuje to 20-25 minut + wystudzenie budyniu) i zostawić ciasto w lodówce na całą noc gdyż spowoduje to że nie będziemy tracić czasu na oczekiwanie a im więcej godzinek tym bardziej zmiękną herbatniki.

Na drugi dzień wykańczamy ciasto. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier i tak ubita przekładamy na wcześniej przygotowane warstwy. Wykańczamy ciasto ścierając czekoladę na małych oczkach. Po tej czynności można jeszcze chwilę zostawić ciasto w lodówce ale przyznamy że ciężko mu się oprzeć i od razu kawałki lądują na talerzykach :)

Smacznego :)

DSC_7763x900

6 thoughts on “Ciasto 3 bit

  1. A ja dzis w sklepie zatrzymałem się przy słodyczach i tak mi się w oczy własnie 3bit rzucił, a że dawno go nie jadłem to pokusa była ogromna ;) Ciastko wyglda jeszcze bardziej zachęcajaco, mysle, że i o takiego „batonika” się jutro postaram, tym bardziej że mój piec odmówił posłuszeństwa i trzeba sobie radzic w inny sposob :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.