Ciasteczka z nadzieniem daktylowym

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Postanowiliśmy, ze będziemy się dzielić z Wami przepisami z warsztatów kulinarnych, w których będziemy brać udział abyście również i Wy mogli spróbować zrobić to co my przygotowujemy podczas wspólnych zabaw z garami :)

Na pierwszy ogień pójdą ciasteczka z nadzieniem daktylowym zrobione podczas warsztatów kuchni Żydów marokańskich, które przygotowaliśmy razem z Marysią Niziołek z JCC.

Składniki na ciasto:
– 200g masła
– 1/3 szklanki cukru
– 4 szklanki mąki
– 1/2 szklanka oliwy
– 1/2 szklanki ciepłej wody
– proszek do pieczenia

Składniki na nadzienie:
– 200g daktyli
– 100g migdałów w płatkach
– laska wanilii

Zanim zabierzemy się za ciasto to najpierw zrobimy nadzienie. Daktyle moczymy w ciepłej wodzie (kilka minut) aby troszkę zmiękły i łatwiej było je blendować. Następnie wrzucamy je do blendera razem z płatkami migdałowymi oraz nasionami wanilii i wszystko razem blendujemy z tym, że nie na całkowicie gładką masę aby można było wyczuć cząsteczki migdałów.  Kiedy masa jest gotowa bierzemy się za ciasto. Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy (mąkę przesiewamy). Konsystencja ciasta będzie jak ubite ziemniaki.

009

Kiedy ciast jest gotowe odrywamy po małym kawałku, który wałkujemy, na środku układamy łyżeczkę nadzienia i formujemy kulkę.

012

DSC_8653x900

DSC_8665x900

Tak przygotowane kulki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego :)

DSC_8678x900

Wszystkie powyższe zdjęcia wykonane podczas warsztatów :)

4 thoughts on “Ciasteczka z nadzieniem daktylowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.