Ciasteczka czekoladowe z orzechami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Czekoladę na pewno każdy lubi :) Dla łasuchów polecamy pyszne i mięciutkie ciasteczka czekoladowe z orzechami :)

Ciasteczka czekoladowe z orzechami - Kuchenne Wariacje

 

Składniki na ciastka czekoladowe:

– 100 g posiekanych orzechów włoskich
– 100 g posiekanej czekolady deserowej
– 72 g kakao
– 250 g cukru pudru
– 3 białka
– 1/4 łyżeczki soli

Składniki na 9 dużych ciastek.

Najpierw siekamy orzechy, wysypujemy na blaszkę, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 6 minut. Orzechy wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy je to wystygnięcia.

W misce mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy wystudzone orzechy.

Białka ubijamy ok. 2 minut aż będą spienione ale nie sztywno ubite. Do ubitych białek dodajemy wszystkie składniki i mieszamy na jednolitą masę.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy po 1 dużej łyżce masy i nakładamy na papier.  Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 13 minut.

Smacznego :)

Ciasteczka czekoladowe z orzechami - Kuchenne Wariacje

Inspiracja: http://www.glorioustreats.com/2014/01/flourless-chocolate-cookies.html

 

Zapisz

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Ciasteczka czekoladowe z orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *