Chrust / faworki

Magda

Jako, że mamy teraz okres ostatkowy i szaleństwo tłustego czwartku to i u nas w kuchni zagościły z tego tytułu słodkości. Przedstawiamy przepis na chrust, który został odkopany z zeszytu naszej babci :)

Chrust na tłusty czwartek

Składniki na chrust:

– 1 jajko
– 3 żółtka
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżeczka cukru
– szczypta soli
– 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
– 3-4 łyżek śmietany 36%
– cukier puder do posypania
– olej do smażenia

Najpierw w garnku mieszamy na gładką masę jajko, żółtka, masło, sól oraz śmietanę.

Chrust na tłusty czwartek

Na stolnicy lub blacie kuchennym wysypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie a następnie wlewamy do niej stopniowo wcześniej zrobioną masę i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być gładkie i bez grudek. Po wyrobieniu ciasta wkładamy go na 30 minut do lodówki, żeby trochę odpoczęło.

Chrust na tłusty czwartek

Po wyciągnięciu ciasta z lodówki kroimy go na kilka mniejszych kawałków i zaczynamy wałkować ciasto.

Chrust na tłusty czwartek

Następnie ciasto kroimy na paski szerokości 2-3 cm i długości ok. 10 cm. Należy uważać aby paski nie były dłuższe niż średnica garnka lub patelni do smażenia. Po środku paska robimy małe cięcie i przekładamy przez nie jedną część paska.

Chrust na tłusty czwartek

Na końcu rozgrzewamy olej i wrzucamy chrust. Należy robić to delikatnie aby usmażył nam się równomiernie z każdej strony. Jak uzyskamy złoty brązowy kolor naszego chrustu to wyciągamy i dajemy na ręczniki papierowe do odsączenia z oleju.

Chrust na tłusty czwartek

Po wystygnięciu chrustu posypujemy go cukrem pudrem i gotowe :)

Smacznego :)

Chrust na tłusty czwartek

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *