Chleb pszenny

Magda

Jakiś czas temu byłam na warsztatach kulinarnych w Kulinarnych Kreacjach gdzie piekliśmy chleb. Nigdy do tej pory nie robiłam pieczywa i po raz pierwszy odważyłam się upiec samodzielnie chleb na Święta. Zastanawiałam się co z tego wyjdzie ale chleb wyszedł rewelacyjnie, a najbardziej smakował cieplutki z masełkiem. Dobrze że upiekłam dwa bo na Wigilii nie byłoby co jeść do karpia tak więc zapraszam do wypróbowania przepisu na pszenny chleb.

Składniki na pszenny chleb:

–  1 kg mąki pszennej
– 550 g mleka lub wody
– 80g masła
– 40g drożdży świeżych
– pół łyżeczki soli
– pół łyżeczki cukru
– słonecznik

Forma keksówka
Ciasto na chleb możemy zagnieść sami lub zrobić to za pomocą robota. Najpierw zaczynamy od mąki, soli i cukru. Dalej kruszymy drożdże i dodajemy do ciasta. Następnie dodajemy masło, które wcześniej wyciągamy z lodówki żeby było miękkie, wtedy lepiej wyrabia się ciasto. Na końcu dodaję letnie mleko. Ciasto powinno być lekko klejące do rąk. Na końcu dodajemy trochę prażonego słonecznika.

Tak przygotowane ciasto podzieliłam na 2 części i uformowałam 2 chlebki. Wrzuciłam je do foremek, wierzch posypałam mąką i słonecznikiem  i odstawiłam na 30 min żeby ciasto wyrosło.

Potem wrzucamy chlebki do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut do momentu kiedy skórka zbrązowieje.

Smacznego :)

Chleb pszenny

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *