Jak zrobić bulion rybny

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Jeżeli szykujecie się do gotowania zupy rybnej to dobrze wcześniej przygotować sobie taki esencjonalny bulion rybny. Nasz przygotowaliśmy na bazie jesiotra, którego dostaliśmy podczas warsztatów z Lidl Polska na Stawach Milickich :)

DSC_1620x900 

Składniki:
– 400 g ryb (kręgosłupy, głowy, ogony) – my użyliśmy jesiotra
– 1,5 l wody
– 2 marchewki (170 g)
– 1 pietruszka (80 g)
– 1/2 selera (190 g)
– 1 cebula
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– sól, pieprz
– 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki

DSC_1617x900

Do garnka wkładamy dobrze umyte części ryb jak kręgosłup, głowę i ogon. Głowę ryby dajemy bez oczów i skrzeli. Rybę zalewamy zimną wodą. Dodajemy warzywa pokrojone w grubsze słupki. Całość zagotowujemy. Dodajemy wszystkie przyprawy i natkę pietruszki i gotujemy na małym ogniu aby nam delikatnie pyrkało (jak rosół). Jeżeli na wierzchu pojawiają nam się szumy to je delikatnie zbieramy. Czas gotowania ok. 60 minut. Po tym czasie odcedzamy nasz wywar i powstaje nam piękny i klarowny bulion, który jest świetną postawą do zup rybnych.

Smacznego :)DSC_1621x900

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.