Brokuły zapiekane pod beszamelem

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj zapraszamy Was na prosty przepis z książki Juli Child „Gotuj z Julią”, której recenzję mogliście ostatnio przeczytać na naszym blogu :)

DSC_5503x900

Składniki:
– 1 brokuł
– 2 łyżki masła
– 3 łyżki mąki
– 2 szklanki mleka
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól, biały pieprz
– ser żółty

Najpierw przygotowujemy brokuły – dzielimy na różyczki i gotujemy na parze ok. 10 minut aby brokuły były chrupkie i nie rozgotowane.

W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę cały czas mieszając i smażymy ok. 2 minut do uzyskania żółtawego koloru. Następnie dolewamy gorące mleko i mieszamy dokładnie i energicznie. Sos gotujemy jeszcze przez 2 minuty ciągle mieszając. Sos doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec sos możemy wzbogacić startym serem żółtym (ok. 1/3 szklanki).

Do naczynia żaroodpornego dajemy trochę sosu i układamy na nim różyczki brokuła i zalewamy sosem. Na wierzch ścieramy jeszcze trochę żółtego sera. Brokuły wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni i pieczemy ok. 20 minut.

Smacznego :)

DSC_5517x900

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.