Borówkowe Semifreddo

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Aby Wam przybliżyć to co jest w konkursowej książce Cukierni Lidla, dzisiaj jeden z przepisów w niej zawarty czyli borówkowe semifreddo :)

DSC_1066x900  Składniki na semifreddo:
– 150 g borówek
– 80 g cukru pudru
– sok z 1/2 cytryny
– 200 ml śmietanki 30%

Składniki na sos borówkowy:
– 100 g borówek
– 100 g cukru trzcinowego
– sok z 1/2 cytryny

Powyższe składniki starczają na 3 porcje średniej wielkości :)

DSC_1075x900

Najpierw robimy semifreddo. Borówki miksujemy razem z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Osobno miksujemy śmietankę dobrze schłodzoną. Następnie łączymy ubitą śmietankę razem z miksowanymi borówkami i przekładamy do większej formy lub mniejszych foremek. Tak przygotowane semifreddo wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godzin.

Teraz zabieramy się za sos borówkowy. Do małego garnka wrzucamy borówki i gotujemy je. Gdy borówki zaczną się rozpadać wsypujemy do garnka cukier. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Jeżeli nie wszystkie borówki nam się rozgotują to możemy je trochę rozgniatać widelcem. Sos możemy podawać wedle upodobań czyli na zimno lub gorąco.

Na talerz wyciągamy semifreddo i obok dajemy nasz sos. Deser możemy ozdobić całymi borówkami.

Smacznego :)DSC_1067x900

DSC_1069x900

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



4 thoughts on “Borówkowe Semifreddo”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *