- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
W ramach wspierania produktów lokalnych do przygotowania bigosu użyliśmy śliwki suskiej sechlońskiej i kiszonej kapusty charsznickiej.
Kilka razy mieliśmy okazję spróbować kapustę kiszoną charsznicką a że nam bardzo posmakowała to użyliśmy jej do bigosu :) Natomiast śliwkę suską dodawaliśmy do muffinek z jabłkami :) Oba składniki idealnie komponowały się w naszym bigosie :)
Składniki:
– 1 kg kapusty kiszonej charsznickiej (produkt lokalny)
– 1 główka kapusty białej
– 3 filety z kurczaka
– 30 dag boczku wędzonego
– przyprawy: pieprz kolorowy, sól, papryka słodka, kminek mielony i w całości
– 5 liści laurowych
– 10 ziarenek ziela angielskiego
– 3 cebule
– 3 łyżki masła
– 5 suszonych śliwek suskiej sechlońskiej (produkt lokalny)
– czerwone wino porzeczkowe ze Stacji Winiarskiej
Kapustę kiszoną przepłukujemy wodą i wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Wodę z kapusty zostawiamy żeby była do smaku. Kapustę białą kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Do drugiego garnka wrzucamy 1 łyżkę masła i 1 pokrojoną na piórka cebulę a następnie wrzucamy poszatkowaną, ugotowaną białą kapustę i dusimy 15-20 min. Następnie obie kapusty łączymy, dusimy oraz przyprawiamy.
Na patelni rozpuszczamy masło (1 łyżka) i dodajemy 1 cebulę a następnie kurczaka pokrojonego w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką i dusimy ok. 20 min i wrzucamy do kapusty. Następnie rozpuszczamy ostatnią łyżkę masła i wrzucamy 1 cebulę pokrojoną w piórka a następnie boczek pokrojony w kostkę. Gotowy boczek wrzucamy do kapusty.
Wszystkie składniki razem mieszamy, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i wlewamy wino. Wszystko dusimy ok. 1 godziny. Bigos najlepiej smakuje gdy go tak dusimy przez 3 dni :)
Smacznego :)