Bezglutenowy tort czekoladowo-kokosowy

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dziś mamy dla Was przepis z książki „Smaki Izraela” na pyszny i słodki tort czekoladowo-kokosowy, a do tego idealny dla osób na diecie bezglutenowej bo nie zawiera mąki :)

Tort czekoladowo-kokosowy

Składniki na tort czekoladowo-kokosowy:

Składniki na biszkopt kokosowy:

– 5 jajek
– 1 i 1/4 szklanki cukru
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– 1/4 szklanki mielonych orzechów włoskich

Składniki na krem czekoladowy:

– 350 g gorzkiej czekolady 70%
– 500 ml śmietanki 36%
– 2 łyżki cukru

Dodatkowo 40 g wiórków kokosowych.

Tortownica o średnicy 26 cm.

Tort czekoladowo-kokosowy

Białka oddzielany od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Gdy białka zaczną się pienić dodajemy po łyżce cukru. Następnie do piany z białek dodajemy wiórki kokosowe i mielone orzechy i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni przez 25-35 minut, aż ciasto zacznie się rumienić wtedy będziemy mieć pewność, że spód nie będzie mokry i upieczony.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystygnięcia.

Tort czekoladowo-kokosowy

Teraz czas na krem czekoladowy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy po 1 żółtku i dokładnie mieszamy. Następnie ubijamy śmietankę na sztywno i mieszamy z czekoladą z żółtkami. Krem wykładamy  na ostudzony biszkopt i schładzamy.

Dodatkowe wiórka kokosowe prażymy na suchej i rozgrzanej patelni do uzyskania złocistego koloru. Przekładamy do miski i czekamy aż ostygną. Wiórkami posypujemy wierch tortu.

Smacznego :)

Tort czekoladowo-kokosowy

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

3 thoughts on “Bezglutenowy tort czekoladowo-kokosowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.