Bezglutenowy Tort Czarny Las

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj zapraszamy Was na kolejny przepis z naszej książki „Sezonowo Bezglutenowo”. Tym razem będzie to słodki wypiek jakim jest pyszny z dodatkiem wiśni tort czarny las :)

Bezglutenowy Tort Czarny Las - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Składniki na Tort Czarny Las:

Biszkopt:
6 jajek
180g cukru kryształ
115g mąki ryżowej
30g mąki ziemniaczanej
15g mąki z tapioki
30g kakao

Masa środek:
1l śmietanki 36%
50g cukru pudru
110g wiśni z syropu
50ml. wiśniówki

Masa na wierzch:
150ml śmietanki 36%
10g cukru pudru
15g czekolady deserowej
60g wiśni kandyzowanych

Forma tortownica o średnicy 24 cm.

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie w 4 porcjach dodajemy cukier cały czas ubijając aż piana będzie lśniąca i sztywna. Potem  dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Wyłączamy mikser i dodajemy przesiane mąki oraz kakao i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (grzałki góra/dół). Pieczemy przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy masę środkową. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Następnie biszkopt dzielimy na 3 równe części. Pierwszy blat ponczujemy 1/3 części wiśniówki i wykładamy połowę masy śmietanowej. Na nią wykładamy połowę wiśni i przykrywamy drugim biszkoptem, który ponczujemy. Teraz wykładamy drugą połową masy śmietanowej, na której układamy pozostałe wiśnie. Ponczujemy trzeci blat i przykrywamy nim masę śmietanową.

Następnie przygotowujemy masę na wierzch. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Cienką warstwą pokrywamy wierzch tortu, a resztę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na około rozetki, które dekorujemy kandyzowanymi wiśniami.

Całość posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki na około godzinę aby się całość związała.

Smacznego :)

Bezglutenowy Tort Czarny Las - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

 

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *