Bezglutenowy sernik pomarańczowy

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Ostatnio proponowaliśmy Wam sernik tiramisu i nie da się ukryć, że zyskał Wasze solidne zainteresowanie dlatego dzisiaj kolejne ciacho z tej serii. Tym razem będzie to bezglutenowy wypiek żeby na chwilę odejść od pszennych dodatków – bezglutenowy sernik pomarańczowy na orzechowym spodzie z pomarańczowym kremem. Taki sernik to nie tylko specjał na świąteczne okazje ale zawsze wtedy, kiedy mamy ochotę na coś niepowtarzalnego :)

 bezglutenowy sernik pomarańczowy na orzechowym spodzie z pomarańczowym kremem

Składniki na sernik pomarańczowy:

Spód:

– 150g mielonych orzechów włoskich
– 20g masła
– 10g kakao

Masa serowa:

– 500g twarogu półtłustego zmielonego lub sera z wiaderka
– 100g serka mascarpone
– 130g drobnego cukru do wypieków
– 3 jajka
– 10g mąki ziemniaczanej
– skórka starta z 1 pomarańczy

Krem pomarańczowy:

– 1 jajko
– 1 żółtko
– 70g drobnego cukru do wypieków
– 40g masła
– 1 mała pomarańcza

Dodatkowo:

– 20g gorzkiej czekolady

 Składniki na formę 20cm

bezglutenowy sernik pomarańczowy na orzechowym spodzie z pomarańczowym kremem

Wykonanie:

1. Formę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia.

2. Spód:

W rondelku rozpuszczamy masło, które mieszamy z mielonymi orzechami i kakao na jednolitą masę. Następnie masą wykładamy dno formy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na pół godziny.

3. Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę serową zmiksować na jednolitą masę (składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Staramy się nie miksować długo żeby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy, która po wyrośnięciu może opaść. Przygotowaną masę przelewamy na orzechowy spód, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy przez ok. 45-60 minut (grzałka góra/dół). Upieczony sernik powinien mieć ściętą górę i być sprężysty. Po upieczeniu sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Kiedy sernik przestygnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin.

4. Krem pomarańczowy:

Najpierw ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Następnie jajko, żółtko i cukier wsypujemy do metalowej miseczki i dokładnie mieszamy. Następnie miseczkę stawiamy nad parą (kąpiel wodna) i cały czas mieszamy. Po ok. 2-3 minutach dodajemy sok z pomarańczy i startą skórkę oraz pokrojone masło. Wszystko razem cały czas dokładnie mieszamy trzymając na parze. Kiedy krem zacznie gęstnieć jeszcze chwilę trzymamy na parze, a następnie ściągamy i zostawiamy do wystudzenia.

5. Wykończenie

Po wystudzeniu kremu przekładamy go na schłodzony sernik i wyrównujemy. Na koniec posypujemy startą (lub posiekaną) gorzką czekoladą.

Smacznego :)

bezglutenowy sernik pomarańczowy na orzechowym spodzie z pomarańczowym kremem

Inspiracja Dorota Świątkowska.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.