Bezglutenowy chleb z mąki kukurydzianej

Magda

Dla osób które nie jedzą glutenu mamy propozycję na chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej z książki, którą ostatnio recenzowaliśmy tj. “Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”.

Bezglutenowy chleb kukurydziany

Składniki na chleb kukurydziany:

– 300 g mąki kukurydzianej
– 1,5 szklanki mleka
– 2 jajka
– 50 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– szczypta soli

Dodatkowo masło do posmarowania formy oraz kminek do posypania chlebka.

Forma keksówka.

Mleko podgrzewamy żeby było ciepłe. Ważne żeby nie było za gorące bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie. Trochę mleka odlewamy i rozrabiamy w nim drożdże z cukrem. Mąkę kukurydzianą przesiewamy i dodajemy do niej mieszankę z drożdżami, resztę mleka, jajka i sól. Ciasto dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem, posypujemy kminkiem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Po wyrośnięciu chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 40 minut. Gdy chleb się upiecze wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

Niestety z powodu zastosowania innej mąki niż pszenna, chlebek jest bardziej zbity ale całkiem smaczny – jak na chleb bezglutenowy ;)

Smacznego :)

Bezglutenowy chleb kukurydziany

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



27 thoughts on “Bezglutenowy chleb z mąki kukurydzianej”

  1. przepraszam ale jak duze Pan ma szklanki?? bo mi uzywajac 1,5 szklanki mleka wyszlo ciasto jak na nalesniki…

    1. A dlaczego uważasz ze okropny? Fakt, to nie jest pszenny chleb wiec ciężko porównywać ale jak na bezglutenowy to autor przepisu tj. Tadeusz Barowicz całkiem nieźle się spisał.

  2. Zmieniłam trochę przepis i według mnie jest dużo lepszy. Polecam wypróbować.
    250 g mąki kukurydzianej
    50g skrobi
    Łyżeczka soli
    pół łyżeczki cukru
    25g drożdży
    1 jajko
    Łyżka mielonego siemienia lnianego
    1,5-2 szklanek mleka

    1. Myślę, że nie był taki zły niemniej faktycznie są lepsze chleby bezglutenowe. Tak czy inaczej sympatykom kukurydzy na pewno podejdzie – w końcu najważniejsze aby mieć wybór ;)

  3. Serio, jak Wam wychodzi ta masa? :D Tak jak ktoś wcześniej napisał, wychodzi płyn jak do naleśników…

    1. To nie jest ciasto do wyrabiania – jak w przypadku wielu chlebów bezglutenowych. Masa jest rzadka ale to nie znaczy że z niej nie wychodzi chleb. Proszę upiec i wtedy można powiedzieć czy coś wyszło czy nie ;)

    1. I co – nie upiekło się? No to jak nam wyszło i autorowi przepisu? Masa jest luźna ale to domena chlebów bezglutenowych i tych bez dodatków gumy guar oraz tych nie pieczonych z gotowych mieszanek z dodatkami.Trzeba również pamiętać że to nie jest mąka pszenna zawierająca gluten ;) Proszę upiec i ocenić ;)

  4. Bardzo lubię ten chlebek. Początkowo mi nie wyszedł bo miałam za ciepłe mleko i w ogóle mi nie wyrósł ale dzisiaj aż musiałam szybciej go upiec bo chciał uciekać z blaszki ;)
    Ciasto owszem, jest rzadkie ale jakby było mniej mleka mogłoby nie wyrosnąć także proponuję się tym nie przejmować a jeśli faktycznie jest za bardzo płynne to zawsze można dosypać trochę mąki :)

  5. Piekłam pierwszy raz, jeszcze stygnie mam taką formę na cztery chlebki na raz myślę że starałam się wyjąć za gorące bo troszeczkę mi zostało chlebka na dnie formy, następnym razem dam papier do pieczenia i będzie dobrze, to moje początki z drogą bezglutenową jestem rewelacyjna w chlebkach tradycyjnych, nie miałabym śmiałości napisać krytyki pod adresem autora wszystko zależy od wielu czynników zarówno składnikowych, umiejętnościowych jak i smakowych, spróbuje, jeżeli potrzeba zmienię pod siebie, oj ten gluten… potrafi w pieczeniu zdziałać cuda ale bez niego też damy radę pozdrowienia dla autora przepisu dałam trochę więcej maki kukurydzianej bo faktycznie było za rzadkie i słonecznik, uwaga po degustacji: sam trochę bez smaku ale liść sałatki, pomidor ogóreczek i zdecydowanie lepiej

    1. Niestety wypieki bezglutenowe potrafią być kapryśne, więc trzeba samemu wyćwiczyć co i ile dodawać więcej lub mniej. Poza tym sama mąka lub drożdże mogą za każdym razem inaczej reagować. Formę warto też wysmarować olejem i wtedy chleb nie powinien się przyklejać.

    1. ALe gdzie wyszła zupa – po upieczeniu???? Jeżeli przy przygotowywaniu to tak ma być o czym już wspominałem w komentarzach. To ciasto bezglutenowe wiec nie będzie sie kleiło jak pszenne

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *