Bezglutenowy chleb z mąki kukurydzianej

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Dla osób które nie jedzą glutenu mamy propozycję na chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej z książki, którą ostatnio recenzowaliśmy tj. „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”.

Bezglutenowy chleb kukurydziany

Składniki na chleb kukurydziany:

– 300 g mąki kukurydzianej
– 1,5 szklanki mleka
– 2 jajka
– 50 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– szczypta soli

Dodatkowo masło do posmarowania formy oraz kminek do posypania chlebka.

Forma keksówka.

Mleko podgrzewamy żeby było ciepłe. Ważne żeby nie było za gorące bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie. Trochę mleka odlewamy i rozrabiamy w nim drożdże z cukrem. Mąkę kukurydzianą przesiewamy i dodajemy do niej mieszankę z drożdżami, resztę mleka, jajka i sól. Ciasto dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem, posypujemy kminkiem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Po wyrośnięciu chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 40 minut. Gdy chleb się upiecze wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

Niestety z powodu zastosowania innej mąki niż pszenna, chlebek jest bardziej zbity ale całkiem smaczny – jak na chleb bezglutenowy ;)

Smacznego :)

Bezglutenowy chleb kukurydziany

 

6 thoughts on “Bezglutenowy chleb z mąki kukurydzianej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.