Bezglutenowy chleb z mąki kukurydzianej

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Dla osób które nie jedzą glutenu mamy propozycję na chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej z książki, którą ostatnio recenzowaliśmy tj. „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”.

Bezglutenowy chleb kukurydziany

Składniki na chleb kukurydziany:

– 300 g mąki kukurydzianej
– 1,5 szklanki mleka
– 2 jajka
– 50 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– szczypta soli

Dodatkowo masło do posmarowania formy oraz kminek do posypania chlebka.

Forma keksówka.

Mleko podgrzewamy żeby było ciepłe. Ważne żeby nie było za gorące bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie. Trochę mleka odlewamy i rozrabiamy w nim drożdże z cukrem. Mąkę kukurydzianą przesiewamy i dodajemy do niej mieszankę z drożdżami, resztę mleka, jajka i sól. Ciasto dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem, posypujemy kminkiem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Po wyrośnięciu chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 40 minut. Gdy chleb się upiecze wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

Niestety z powodu zastosowania innej mąki niż pszenna, chlebek jest bardziej zbity ale całkiem smaczny – jak na chleb bezglutenowy ;)

Smacznego :)

Bezglutenowy chleb kukurydziany

 

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



8 thoughts on “Bezglutenowy chleb z mąki kukurydzianej

  1. przepraszam ale jak duze Pan ma szklanki?? bo mi uzywajac 1,5 szklanki mleka wyszlo ciasto jak na nalesniki…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *