Bezglutenowy chleb proteinowy

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Latest posts by słodki facet (see all)

Jeżeli lubicie Jamiego Olivera to mamy dla Was przepis na bezglutenowy chleb proteinowy z jego książki „Superfood na co dzień”. Osoby na diecie bezglutenowej często szukają smacznego pieczywa więc mamy nadzieję, że ten chleb bezglutenowy spełni ich oczekiwania.

Szybki chleb bezglutenowy Jamiego Olivera

Składniki na: bezglutenowy chleb proteinowy

– 1 paczka suszonych drożdży (7g)
– 4 łyżki oliwy
– 250 g mąki z ciecierzycy
– 100 g mielonych migdałów
– 50 g siemienia lnianego
– 100 g mieszanych nasion (chia, mak, słonecznik, dynia, sezam)
– 1 gałązka świeżego rozmarynu
– 4 duże jajka
– 375 ml wody
– 1/2 łyżeczki soli morskiej

Forma – keksówka

Szybki chleb bezglutenowy Jamiego Olivera

Do dzbanka wlewamy letnią wodę, dodajemy oliwę i drożdże i mieszamy do połączenia składników. Mieszankę pozostawiamy na 5 minut.

Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę, mielone migdały, siemię lniane, szczyptę soli i wszystkie nasiona. Po środku robimy wgłębienie. Dodajemy drobno posiekane listki rozmarynu. Do dołka wbijamy jajka, mieszamy je i dodajemy roztwór z drożdżami. Cały czas mieszając trzepaczką stopniowo zbieramy mąkę z dodatkami z brzegów miski aż wszystko się połączy. Ciasto wychodzi lejące. Przekładamy je do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy 45 minut aż chleb będzie złocisty z wierzchu, a wbity w niego patyczek będzie suchy.

Jamie proponuje też drugą wersję wykonania tego chleba tj. aby formę z ciastem włożyć na noc do lodówki wtedy upieczony chleb będzie miał bardziej złożony kwaskowaty smak.

Smacznego :)

Szybki chleb bezglutenowy Jamiego Olivera

4 thoughts on “Bezglutenowy chleb proteinowy

    1. Na pewno wszystko zależy od tego jakich nasion się da najwięcej – u nas najwięcej było słonecznika i dyni więc taki posmak był bardziej oleisty ale domniemam że jakby było więcej maku i sezamu to ten smak na pewno by się różnił :)

      Edit: przy kolejnym podejściu do tego chleba daliśmy więcej sezamu, maku i chia, a mniej dyni i już smak się nieco różnił :)

  1. czesc :) bardzo podoba mi sie przepis, niestety nie moge spozywac drozdzy. Czy zastapienie ich soda oczyszczona lub proszkiem do pieczenia wchodzi w gre? Pozdrawiam! :)

    1. Hym… dobre pytania niemniej ciężko mi odpowiedzieć gdyż takiej opcji nie stosowaliśmy. Dzięki drożdżom ciasto rośnie już przed pieczeniem a przy zastosowaniu proszku lub sody dzieje się to dopiero podczas pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.