Bezglutenowe zapiekane naleśniki nadziewane pastą z bobu i suszonych pomidorów

Magda

Zapraszamy na przepis z książki “Facet i Kuchnia – smacznie, kreatywnie i bez glutenu”. Tym razem proponujemy bezglutenowe zapiekane naleśniki z mąki z ciecierzycy z pastą z bobu i suszonych pomidorów.

Zapiekane naleśniki

Składniki na zapiekane naleśniki:

– 7 łyżek mąki z ciecierzycy
– 2 jajka
– trochę wody gazowanej
– ok 600 g bobu
– 6 suszonych pomidorów
– 1/2 pęczka bazylii
– 1 garść świeżych liści mięty
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 1 mozzarella
– ok 20 g parmezanu
– olej do smażenia
– masło do natłuszczania formy

Składniki na 2 osoby.

Zapiekane naleśniki

Bób gotujemy w osolonej wodzie i przestudzony obieramy ze skórki. Następnie blendujemy, dodajemy rozgnieciony czosnek, bazylię, miętę, sól, pieprz oraz trochę wody jeżeli pasta będzie za gęsta. Do masy możemy dodać pokrojone na drobne kawałki suszone pomidory lub możemy je zmiksować z bobem.

Teraz robimy naleśniki. Mąkę mieszamy z jajkami i dodajemy stopniowo wodę gazowaną  aby ciasto miało rzadką konsystencję. Ciasto możemy lekko posolić. Na rozgrzanej i lekko natłuszczonej olejem patelni smażymy naleśniki.

Gotowe naleśniki smarujemy pastą, zwijamy w rulony i kroimy na kawałki, które powinny być krótsze od ścianek naczynia do zapiekania. Naczynie smarujemy masłem i układamy naleśnikowe ruloniki jeden obok drugiego (pionowo). Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli i posypujemy startym parmezanem.

Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 15-20 minut aż ser zacznie się rumienić.

Smacznego :)

Zapiekane naleśniki

Zapiekane naleśniki

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



3 thoughts on “Bezglutenowe zapiekane naleśniki nadziewane pastą z bobu i suszonych pomidorów”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *