Bezglutenowe tiramisu

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Tiramisu to jeden z naszych ulubionych deserów. Jeżeli i Wy macie ochotę przygotować taki dla siebie lub Waszych przyjaciół to proponujemy naszą wersję bezglutenową tiramisu z delikatnymi biszkopcikami :)

Bezglutenowe tiramisu

Składniki na bezglutenowe tiramisu:

Biszkoptowe języczki:
– 105g białka jajka (3 jaja)
– 65g cukru kryształ
– 55g żółtka jaj (2-3 jajka)
– 20g cukru kryształ
– 50g mąki ryżowej
– 20g mąki ziemniaczanej
– 15g skrobi z tapioki
– cukier puder

Krem:
– 400g serka mascarpone
– 50g cukru
– 100g żółtek (4 jajka L)
– 20g amaretto

Napar:
– 3 łyżeczki kawy
– 200 ml wody

Wierzch:
– 10g kakao

Składniki na 6 pucharków

Bezglutenowe tiramisu

Zaczynamy od przygotowania kocich języczków. Żółtka ucieramy z cukrem (20g) na jasną i puszystą masę. Białka z cukrem (65g) ubijamy na sztywną pianę. Następnie łączymy delikatnie żółtka z białkami. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy.

Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskamy języczki (ok. 8-10 cm) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (powinny wyjść dwie blaszki). Na koniec wyciśnięte języczki posypujemy przez sitko cukrem pudrem. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni (grzałka góra/dół) i pieczemy ok. 12-14 minut aż języczki nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.

Krem. Serek mascarpone rozcieramy mikserem i odstawiamy. Do żaroodpornej miseczki wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i dodajemy amaretto. Następnie miseczkę stawiamy na garnku z gotującą wodą (miseczka nie powinna dotykać wody) i ubijamy żółtka na gęsty krem. Następnie do mascarpone dodajemy stopniowo masę jajeczną i delikatnie mieszamy aż do połączenia całości.

Składanie deseru. Zaparzamy kawę. Następnie języczki namaczamy w kawie i układamy na dnie pucharków. Na nie wyciskamy z rękawa cukierniczego krem i układamy drugą warstwę namoczonych języczków. Następnie wyciskamy druga warstwa kremu i wkładamy do lodówki na ok. 6 godzin aby się całość zestaliła. Przed podaniem wierzch posypujemy kakao i dekorujemy kocim języczkiem.

 

Bezglutenowe tiramisu

 

A poniżej kilka zdjęć z planu Bake Off Ale Ciacho kiedy to robiłem tiramisu :)

Poniższe fotografie wykonała Anna Fijałkowska  – dzięki ;)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

 

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl)

2 thoughts on “Bezglutenowe tiramisu

  1. Witaj, obserwuję Twój blog już od dłuższego czasu, uwielbiam nie tylko Twoje słodkości ale i np. zupę gołąbkową Twojej żony :-) Sama jestem blogerką i niedługo chciałabym
    wystartować z nowym projektem, powiązanym również częściowo z moim
    blogiem. Szczegółami chętnie się podzielę za 2-3 miesiące. Dlatego mam
    ogromną prośbę: czy zdradzisz mi jaki jest Twój ulubiony kolor i czy
    dominuje on w Twojej kuchni oraz jaki jest Twój ulubiony kształt?
    Oczywiście jeżeli Twoi czytelnicy mają ochotę podzielić się taką
    informacją, chętnie poczytam :-) pozdrawiam Justyna Pielech

    1. Cieszę się że nasz blog Ci się podoba :)

      Kolor: czarny i czerwony, ale żaden z nich nie dominuje w mojej kuchni – no chyba że coś spalę ;)

      Kształt: okrągły – jak mój brzuch ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.