Bezglutenowe pomarańczowe delicje

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Zawsze uwielbialiśmy delicje ale po przejściu na dietę bezglutenową musieliśmy o nich zapomnieć – na rok ;) W końcu przyszedł i czas na te ciasteczka aby je przygotować w wersji bezglutenowej :) I tak o to mamy dzisiaj dla Was bezglutenowe pomarańczowe delicje, które możecie bez problemu przygotować w domowym zaciszu :)

Bezglutenowe pomarańczowe delicje - Stanisław Romek (Kuchenne Wariacje)

Składniki na delicje:

Składniki na biszkopciki:
– 2 jajka
– 65g cukru kryształ
– 50g mąki ryżowej
– 25g skrobi z tapioki

Składniki na galaretkę:
– 450 g pomarańczy (200 ml soku)
– 15g cukru
– 7 g żelatyny
– 15 ml wody

Składniki na polewę:
– 200 g czekolady deserowej
– 25 g masła

Składniki na 20 ciasteczek.

Zaczynamy od przygotowania galaretki pomarańczowej. Żelatynę zalewamy zimną woda i na chwilę odstawiamy do napęcznienia. Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy cukier  i podgrzewamy aby cukier się rozpuścił. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, a następnie łączymy z sokiem z pomarańczy. Tak przygotowaną galaretkę wlewamy do formy o wymiarach 22cm x 22cm (galaretka winna mieć ok. 4 milimetrów) wyłożonej folią spożywczą i wkładamy do lodówki do stężenia (ok. 2 godz.).

Teraz zabieramy się za biszkopciki. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po trochę cukru i dalej miksujemy. Dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Mąkę i skrobię przesiewamy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy szpatułką do momentu połączenia wszystkich składników, a następnie przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą tylką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okręci ok. 5 cm. i wysokości 1 cm.

Bezglutenowe pomarańczowe delicje - Stanisław Romek (Kuchenne Wariacje)

Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 13-14 minut aż biszkopciki się zrumienią. Po upieczeniu zostawiamy biszkopciki do wystudzenia.

Bezglutenowe pomarańczowe delicje - Stanisław Romek (Kuchenne Wariacje)

Kiedy biszkopty będą wystudzone, a galaretka nam stężeje to zabieramy się za polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Trzeba uważać żeby czekolada nam nie zastygła.

Galaretkę wyciągamy z formy i za pomocą ringa wycinamy kółeczka mniejsze od biszkopcików. Na każdy biszkopcik (strona płaska) układamy wyciętą galaretkę.

Bezglutenowe pomarańczowe delicje - Stanisław Romek (Kuchenne Wariacje)

Na wierzch za pomocą łyżeczki nakładamy cienką warstwę czekolady i zostawiamy w lodówce do zastygnięcia.

Smacznego :)

Bezglutenowe pomarańczowe delicje - Stanisław Romek (Kuchenne Wariacje)

Zapisz

Zapisz

9 thoughts on “Bezglutenowe pomarańczowe delicje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.