Bezglutenowe pączki

Magda

Po kilku próbach w końcu udało się zrobić fajne, szybkie a do tego smaczne pączki bezglutenowe :) Wiadomo, że  nie są one takie jak te tradycyjne drożdżowe ale dobrze mieć alternatywę :)

Bezglutenowe pączki - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na pączki:

– 80 g mąki owsianej bezglutenowej
– 30 g mąki ryżowej
– 90 g musu z jabłek
– 40 g cukru
– 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
– 1 jajko
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:
– olej do smażenia
– cukier puder do posypania

Składniki na 8 małych pączków.

Do miski wrzucamy mus z jabłek, cukry oraz jajko i mieszamy. Teraz dodajemy mąki, sodę i spirytus i ponownie mieszamy.

Rozgrzewamy olej. Masę na pączki bierzemy na łyżkę i wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Ważne żeby olej nie był za gorący ponieważ pączki z wierzchu mocno się zrumienią a w środku będę surowe.

Po usmażeniu pączki odsączamy na ręczniku papierowym a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Bezglutenowe pączki - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Bezglutenowe pączki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *