Bezglutenowe muffinki kokosowe z malinami

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Dzisiaj kolejna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej. To mała słodka przekąska, którą można wykonać w półgodziny (czas liczymy już z pieczeniem). Muffinki kokosowe z dodatkiem świeżych malin powinny przypaść Wam do gustu pomimo, że ich smak jest nieco inny – taki bardziej piaskowy – niż tych pszennych, które standardowo robiliśmy :)

zlepka-muffiny

Składniki:
– 100g świeżych malin
– 100g mąki ziemniaczanej
– 100g mąki ryżowej
– 90g wiórek kokosowych
– 120g cukru
– 1 łyżeczka sody
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 100g jogurtu naturalnego typu grecki
– 1/2 szklanki wody
– 1/3 szklanki oleju kokosowego
– cukier puder do posypania gotowych muffinek

Składniki na 12 muffinek.

DSC_9462x
Zaczynamy od suchych składników. Wsypujemy do miski mąki, wiórka kokosowe, cukier, sodę oraz cukier waniliowy i wszystko mieszamy. Potem dodajemy jogurt, olej, wodę i  całość łączymy w jednolitą masę, a następnie nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości). Kiedy już masa na muffinki będzie w papilotkach to na wierzch nakładamy po kilka sztuk malin. Całość wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Kiedy muffinki już się upieką, wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :)

Smacznego :)

DSC_9456x

DSC_9472x

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.