Bezglutenowe ciasto z truskawkami

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Latest posts by słodki facet (see all)

Sezon truskawkowy w pełni więc warto go wykorzystać zanim pozostaną w sklepach czy na bazarach truskawki, które prędzej przypominają trociny niż mogą dorównać smakiem naszym polskim owocom :) Dużo truskawek, bezglutenowy biszkopt i śmietana – z tego połączenia może być tylko pyszne bezglutenowe ciasto z truskawkami :)

ciasto_z_truskawkami

Składniki na biszkoptowe ciasto truskawkowe:

Biszkopt:
– 60g cukru kryształ
– 40g mąki kukurydzianej
– 20g mąki ziemniaczanej
– 2 jajka
– 1/2  płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– sok z połowy cytryny + 20ml przegotowanej wody

Żelka truskawkowa:
– 400g truskawek
– 150 ml wody
– 1 galaretka truskawkowa

Masa śmietankowa:
– 300g śmietanki tortowej 36%
– 150g serka mascarpone
– 100g truskawek do śmietanki + 50g do dekoracji
– 2 łyżki cukru pudru

Składniki na formę o średnicy 20cm

DSC_0515x

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier aż białka będą sztywne i lśniące. Po ubiciu dodajemy po jednym żółtku i jeszcze moment miksujemy. Na koniec dodajemy wymieszane i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia  i delikatnie mieszamy do połączenia składników na jednolitą masę.

Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Żelka truskawkowa:
Truskawki miksujemy w blenderze. Galaretkę zalewamy przegotowaną gorącą wodą i mieszamy aż się rozpuści. Przestudzoną galaretkę (nie ściętą) mieszamy z truskawkami i zostawiamy aby lekko stężała. Półpłynną wylewamy na biszkopt (biszkopt wcześniej nasączamy wodą z cytryną), wstawiamy do lodówki i zostawiamy do całkowitego stężenia żelki.

DSC_0543x

Masa śmietanowa:
Kiedy żelka się zetnie przygotowujemy masę śmietanową. Najpierw miksujemy truskawki. Następnie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy serek mascarpone, zmiksowane truskawki oraz cukier i wszytko razem mieszamy. Gotową masę wykładamy na zastygniętą żelkę. Resztę truskawek kroimy na drobne kawałeczki i ozdabiamy ciasto. Po nałożeniu truskawek całość wkładamy do lodówki (na ok. godzinkę) i zostawiamy do scalenia – choć równie dobrze można zjeść kawałeczek od razu  jeżeli nie będziecie się mogli powstrzymać :)

Smacznego :)

DSC_0525x

 

Zapisz

Zapisz

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Bezglutenowe ciasto z truskawkami

  1. Najlepszy przepis nq biszjopt bezglutenowy. Zawsze sie udaje, jest smaczny i pulchny. Zrobilam tort na bazie biszkoptów bezgkutenowych i goscie nie mogli uwierzyc ze nie ma tam ani grama maki pszennej. Dzieki za przepis. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *