Bezglutenowe ciasto z truskawkami

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Sezon truskawkowy w pełni więc warto go wykorzystać zanim pozostaną w sklepach czy na bazarach truskawki, które prędzej przypominają trociny niż mogą dorównać smakiem naszym polskim owocom :) Dużo truskawek, bezglutenowy biszkopt i śmietana – z tego połączenia może być tylko pyszne bezglutenowe ciasto z truskawkami :)

ciasto_z_truskawkami

Składniki na biszkoptowe ciasto truskawkowe:

Biszkopt:
– 60g cukru kryształ
– 40g mąki kukurydzianej
– 20g mąki ziemniaczanej
– 2 jajka
– 1/2  płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– sok z połowy cytryny + 20ml przegotowanej wody

Żelka truskawkowa:
– 400g truskawek
– 150 ml wody
– 1 galaretka truskawkowa

Masa śmietankowa:
– 300g śmietanki tortowej 36%
– 150g serka mascarpone
– 100g truskawek do śmietanki + 50g do dekoracji
– 2 łyżki cukru pudru

Składniki na formę o średnicy 20cm

DSC_0515x

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier aż białka będą sztywne i lśniące. Po ubiciu dodajemy po jednym żółtku i jeszcze moment miksujemy. Na koniec dodajemy wymieszane i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia  i delikatnie mieszamy do połączenia składników na jednolitą masę.

Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Żelka truskawkowa:
Truskawki miksujemy w blenderze. Galaretkę zalewamy przegotowaną gorącą wodą i mieszamy aż się rozpuści. Przestudzoną galaretkę (nie ściętą) mieszamy z truskawkami i zostawiamy aby lekko stężała. Półpłynną wylewamy na biszkopt (biszkopt wcześniej nasączamy wodą z cytryną), wstawiamy do lodówki i zostawiamy do całkowitego stężenia żelki.

DSC_0543x

Masa śmietanowa:
Kiedy żelka się zetnie przygotowujemy masę śmietanową. Najpierw miksujemy truskawki. Następnie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy serek mascarpone, zmiksowane truskawki oraz cukier i wszytko razem mieszamy. Gotową masę wykładamy na zastygniętą żelkę. Resztę truskawek kroimy na drobne kawałeczki i ozdabiamy ciasto. Po nałożeniu truskawek całość wkładamy do lodówki (na ok. godzinkę) i zostawiamy do scalenia – choć równie dobrze można zjeść kawałeczek od razu  jeżeli nie będziecie się mogli powstrzymać :)

Smacznego :)

DSC_0525x

 

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.