Bezglutenowa wuzetka

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Dzisiaj kolejna słodka bezglutenowa propozycja z naszej strony. To klasyk wykonany z mąk bezglutenowych czyli wuzetka :) Mamy nadzieję, że Ci którzy ją upieką nie będą zawiedzeni ciesząc się jej smakiem :)

Bezglutenowa wuzetka

Składniki na wuzetkę:

Ciasto:
– 4 jajka
– 90g mąki kukurydzianej
– 25 mąki ziemniaczanej
– 25g kakao
– 120g cukru kryształ
– 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Masa:
– 500ml śmietanki tortowej 36%
– 2 łyżki cukru pudru
– 15g żelatyny
– 3 łyżki wody
– 75g powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego
– 50ml rumu

Polewa czekoladowa:
– 100g czekolady gorzkiej
– 50g czekolady mlecznej
– 110ml śmietanki 36%

Składniki na formę o średnicy 20 cm

Bezglutenowa wuzetka

Zaczynamy od wykonania ciasta. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na puszystą pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier aż piana będzie gładka i lśniąca (3-4 minuty). Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka i mieszamy do połączenia. Wyłączamy mikser i wsypujemy przesiane mąki razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (bez termoobiegu grzałka góra dół) i pieczemy ok. 25-30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Następnie bierzemy się za masę. Żelatynę wsypujemy do szklanki/kubeczka i zalewamy zimną wodą aby napęczniała. Kiedy żelatyna napęcznieje wkładamy kubek do miseczki z gorącą wodą aby żelatyna się rozpuściła. W międzyczasie ubijamy wcześniej dobrze schłodzoną śmietankę na sztywno. Kiedy jest już ubita dodajemy cukier. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodajemy po trochu ubitej śmietany aby zahartować żelatynę – kilka łyżeczek aby schłodzić żelatynę (studząc ją stopniowo spowodujemy że nie zrobią się nam grudki – po wlaniu ciepłej żelatyny do zimnej śmietanki żelatyna od razu by się ścięła). Tak zahartowaną żelatynę powoli wlewamy do śmietanki jednocześnie cały czas powoli miksując aż do połączenia.

Bezglutenowa wuzetka

Teraz bierzemy upieczone i wystudzone ciasto i przecinamy na dwie równe części. Spód nasączamy połową rumu (drugą połową nasączamy górny blat ciasta) i smarujemy powidłami. Następnie wykładamy śmietanę i przykrywamy drugim nasączonym rumem blatem. Wkładamy do lodówki i zostawiamy do scalenia.

Na koniec przygotowujemy czekoladową polewę. Stawiamy śmietankę na gazie do momentu aż nie zacznie się gotować – ściągamy z gazu. Następnie wrzucamy do niej posiekane w drobne kawałki czekolady i mieszamy aż się rozpuszczą. Tak przygotowaną polewę wykładamy na przygotowane wcześniej ciasto, rozsmarowujemy i wkładamy do lodówki (równie dobrze możemy od razu pałaszować tak przygotowaną wuzetkę :)

Smacznego :)

Bezglutenowa wuzetka

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



6 thoughts on “Bezglutenowa wuzetka”

  1. Muszę to zrobić na nadchodzące święta. Wielki szacun za przepisy bezglutenowe bez gotowych mixów mącznych! :) Oby tak dalej <3

  2. Mam pytanie – czy można spróbować w taki sam sposób ubijać i hartowac oraz mieszać z żelatyną stałą i schłodzoną część mleka kokosowego czy to raczej nie wyjdzie?

  3. Przepis mam od dawna, ale dopiero wczoraj zrobiłam. Ciasto pyszne, zniknęło w 5 min i zjedliby jeszcze gdyby było 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *