Bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Okres świąteczny już za nami, ale chcielibyśmy Wam polecić pyszną bezglutenową babkę kakaową z bananami i orzechami laskowymi :)

Przy okazji nadmienimy – a nawet się pochwalimy – że nasza babka wzięła udział w konkursie wielkanocnym na stronie Uwielbiam.pl, gdzie została doceniona przez jury i wygrała główną nagrodę 🙂 Tak więc nie pozostaje Wam nic innego jak ją wypróbować 🙂

Bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Składniki na babkę:

– 140 g mąki owsianej bezglutenowej
– 110 g mąki ryżowej
– 100 g kakao Decomoreno
– 200 g cukru pudru
– 2 jajka
– 2 banany
– 200 g śmietany 18%
– 120 g oleju rzepakowego
– 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– skórka starta z 1 pomarańczy
– 70 g orzechów laskowych

Składniki na dekorację:

– 100 g mlecznej czekolady
– 100 g śmietanki 30%
– 20 g orzechów laskowych

Dodatkowo masło do smarowania formy oraz mąka owsiana do posypania.

Forma do babki o średnicy 24 cm.

Bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Najpierw prażymy wszystkie orzechy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy orzechy i czekamy jak się lekko zrumienią. Przekładamy do miseczki żeby ostygły i siekamy na mniejsze kawałki.

Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy.

Do mniejszej miski wbijamy jajka, dodajemy pokrojone na kawałki banany i chwilkę blendujemy. Dodajemy śmietanę, olej i mieszamy.

Gotową płynną mieszankę przekładamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy 70 g posiekanych orzechów oraz startą skórkę z pomarańczy i jeszcze raz mieszamy.

Formę do babki smarujemy dokładnie masłem i posypujemy mąką owsianą. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40-45 stopni (do suchego patyczka).

Po ostudzeniu babki robimy polewę. Do garnka wlewamy śmietankę i gdy zacznie lekko się gotować ściągamy z kuchenki, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do miseczki i studzimy aby nam lekko zastygła. Następnie polewamy babkę polewą i posypujemy pozostałymi orzechami.

Smacznego :)

Bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



6 thoughts on “Bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi

  1. Wyszła ładna ale jak dla mnie zbyt kakaowa. Brakuje mi tu czegoś kwaśnego – np wiśni. Ale nie wiem jak zmienić przepis.

    1. Założeniem przepisu było żeby babka była właśnie mocno kakaowa ;) A co do kwaśności to można spróbować polać syropem z wiśni zamiast polewy czekoladowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *