Bawarski sernik z jabłkami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Ostatnio z okazji Octoberfestu robiliśmy ze znajomymi kolację bawarsko-niemiecką gdzie królowała golonka, różne kiełbaski  i ciasta. Ja zdecydowałam się na zrobienie sernika z jabłkami – połączenie moich dwóch ulubionych ciast :) Warto spróbować. Na przepis natrafiłam w internecie, ale okazało się że wszyscy mają w swoich przepisach te same składniki więc nie będę się odnosić do konkretnej strony. Masę serową zrobiłam z większej ilości sera i innych produktów oraz dałam cukier zwykły zamiast trzcinowego.

Składniki na ciasto:
– 100 g miękkiego masła
– 1 szklanki mąki
– 1/3 szklanki cukru
– 1 łyżeczka cukru waniliowego


Składniki na masę serową:
– 1 kg sera na sernik
– 8 jajek
– 8 łyżek cukru
– 1 aromat waniliowy
 

Składniki na masę jabłkową:
– 4 jabłka
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka cynamonu
 
Oprócz składników na ciasto, masę sernikową i jabłkową potrzebne są jeszcze płatki migdałowe.
 

Najpierw wyrabiamy ciasto. Do robota wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przerzucamy do tortownicy i równomiernie rozkładamy dociskając łyżką.  Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut.

W między czasie robimy masę serową. Ser miksujemy z jajkami i dodajemy cukier i aromat waniliowy. Potem obieramy jabłka i kroimy je na plasterki lub ścieramy na tarce też w plasterki. Do jabłek dorzucamy cukier i cynamon i mieszamy.

Na podpieczony spód wylewamy masę serową i delikatnie na wierzchu układamy przygotowane jabłka tak żeby nam nie wpadły do środka. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika w tej samej temperaturze na ok. 40-50 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem aż będzie suchy.

Smacznego :)

4 thoughts on “Bawarski sernik z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.