Barszcz ukraiński

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj na niepogodę mamy dla Was pyszną, pożywną i pełną smaków zupę jaką jest barszcz ukraiński.

barszcz-ukrainski

Składniki:
– 2 l bulionu mięsnego
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 5 średnich ziemniaków
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 200 g białej fasolki
– 500 g buraków
– 400 g pomidorów
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka octu
– 2 liście laurowe
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 200 ml śmietany do zupy 22%

Składniki na 6-8 porcji.

barszcz-ukrainski-z-fasola

Białą fasolkę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Na drugi dzień zmieniamy wodę, solimy i gotujemy do miękkości. Można też użyć fasolki z puszki.

Buraki myjemy, obieramy ze skórki – połowę buraków ścieramy na tarce o grubych oczkach a drugą połowę kroimy w słupki. Marchewkę z pietruszką również myjemy, obieramy i kroimy w słupki.

Bulion gotujemy i wrzucamy buraki, marchewkę i pietruszkę. Dodajemy ocet. Gdy wszystko zaczyna być miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy lekko solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu.

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i rozgnieciony czosnek. Gdy się to lekko poddusi dodajemy pomidory obrane i pokrojone w kostkę. Jak pomidory będą miękkie to blendujemy na gładką masę i dodajemy do zupy.

Jak wszystkie warzywa mamy ugotowane to dodajemy do zupy fasolkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Do zupy dodajemy śmietanę hartując ją zupą żeby nam się nie ścięła (do śmietany dodajemy stopniowo zupę i mieszamy). Jeżeli jest potrzeba to na koniec jeszcze doprawiamy i jemy :)

Jeżeli ktoś nie jada mięsa zamiast bulionu może użyć samej wody lub wywaru warzywnego.

Smacznego :)

barszcz-po-ukrainsku

2 thoughts on “Barszcz ukraiński

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.