- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was przepis z ostatnio recenzowanej książki “Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”, a jest nim babka keksowa – prosta, szybka w wykonaniu, a do tego pyszna :)
Składniki na babkę keksową:
– 5 jajek
– 200 g mąki pszennej
– 70 g mąki ziemniaczanej
– 100 g masła
– 200 g cukru pudru
– 1/4 szklanki mleka
– 20 g świeżych drożdży
– 250 g rodzynek
– po 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów włoskich, suszonych moreli, fig i daktyli
Składniki na lukier:
– kilka łyżek cukru pudru
– sok z 1 cytryny
Do dekoracji skórka kandyzowana z pomarańczy.
Dodatkowo tłuszcz do wysmarowania formy oraz bułka tarta.
Forma do pieczenia keksówka 11cm x 30cm
Mleko podgrzewamy do temperatury ok. 30-35 stopni, wrzucamy do niego pokruszone drożdże i mieszamy.
Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy stopniowo obie przesiane mąki. Zmiksowaną masę łączymy z drożdżami. Morele, orzechy, figi i daktyle drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Wrzucamy też rodzynki i skórkę pomarańczową. Na koniec z białek ubijamy piane i stopniowo dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu ciasta robimy lukier cytrynowy. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny aby powstała gęsta i lejąca masa. Tak przygotowanym cukrem polewamy babkę i dekorujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Mała uwaga:
– aby bakalie nie opadły na dno ciasta można je oprószyć w mące przed dodaniem do masy.
– zamiast cytryny to do lukru można również użyć soku z pomarańczy czy limonki
Smacznego :)
Bardzo dobry przepis, pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie
Dzięki :)