Babka keksowa

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj mamy dla Was przepis z ostatnio recenzowanej książki „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”, a jest nim babka keksowa – prosta, szybka w wykonaniu, a do tego pyszna :)

Babka keksowa

Składniki na babkę keksową:

– 5 jajek
– 200 g mąki pszennej
– 70 g mąki ziemniaczanej
– 100 g masła
– 200 g cukru pudru
– 1/4 szklanki mleka
– 20 g świeżych drożdży
– 250 g rodzynek
– po 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów włoskich, suszonych moreli, fig i daktyli

Składniki na lukier:
– kilka łyżek cukru pudru
– sok z 1 cytryny

Do dekoracji skórka kandyzowana z pomarańczy.

Dodatkowo tłuszcz do wysmarowania formy oraz bułka tarta.

Forma do pieczenia keksówka 11cm x 30cm

Babka keksowa

Mleko podgrzewamy do temperatury ok. 30-35 stopni, wrzucamy do niego pokruszone drożdże i mieszamy.

Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy stopniowo obie przesiane mąki. Zmiksowaną masę łączymy z drożdżami. Morele, orzechy, figi i daktyle drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Wrzucamy też rodzynki i skórkę pomarańczową. Na koniec z białek ubijamy piane i stopniowo dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka).

Po wystudzeniu ciasta robimy lukier cytrynowy. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny aby powstała gęsta i lejąca masa.  Tak przygotowanym cukrem polewamy babkę i dekorujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Mała uwaga:
– aby bakalie nie opadły na dno ciasta można je oprószyć w mące przed dodaniem do masy.
– zamiast cytryny to do lukru można również użyć soku z pomarańczy czy limonki

Smacznego :)

Babka keksowa

2 thoughts on “Babka keksowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.