Babeczki z kremem budyniowym

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Nie ma to jak pyszne maślane babeczki wypełnione waniliowym, domowej roboty budyniem :) Dodatkowo udekorowane świeżymi owocami idealnie sprawdzą się na imprezę, urodzinki czy mały deserek po obiedzie :) Jeżeli i Wy chcecie takie podać swoim gościom lub samemu oddać się słodkiej przyjemności to proponujemy wypróbować nasz przepis na babeczki z kremem pâtissière :)

 babeczki z kremem budyniowym

Składniki na babeczki z kremem pâtissière:

Ciasto na babeczki:
– 150g mąki pszennej
– 80g masła
– 50g cukru pudru
– 1 żółtko

Krem:
– 400 ml mleka
– 90g cukru
– 75g mąki ziemniaczanej
– 6 jajek (żółtka)
– 2 łyżki masła
– 1 laska wanilii

Dekoracja:
– 2 figi lub kilka truskawek czy też borówek

Składniki na ok. 12 babeczek.

Babeczki z kremem budyniowym

Wykonanie:

Zaczynamy od ciasta na babeczki.

1. Mąkę z cukrem przesiać. Dodać posiekane zimne masło, następnie żółtko i zagnieść ciasto do połączenia składników. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

2. Po tym czasie wyjąć ciasto i odrywając po kawałku wykleić foremki babeczek. Wylepione foremki wstawić na 30 minut do lodówki (ten punkt można pominąć). Po tym czasie wyjąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut – do zarumienienia się babeczek.

3. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do wystudzenia.

Babeczki z kremem budyniowym

W międzyczasie jak będą nam się piekły babeczki to zabieramy się za krem.

1.Zaczynamy od zagotowania mleka z wanilią (laskę wanilii przecinamy wzdłuż wybierając nasionka, które wrzucamy do mleka razem z przeciętą laską wanilii).  Po ugotowaniu ściągamy z gazu.

2. Następnie ucieramy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Po utarciu żółtek dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników.

3. Do masy jajecznej powoli wlewamy mleko (wcześniej wyjmując laskę wanilii) cały czas mieszając rózgą lub mikserem. Kiedy mleko i masa jajeczna się połączą, z powrotem przelewamy całość do garnka i stawiamy na gazie cały czas mieszając rózgą aż masa stężeje (uważamy żeby nie przypalić masy).

4. Kiedy masa już stężeje (będzie miała taką konsystencję budyniu), ściągamy garnek z gazu i gorącą masę przykrywamy folią spożywczą (folia powinna się dokładnie stykać z masą co zapobiegnie powstaniu twardego kożucha na powierzchni kremu). Po przestudzeniu dodajemy masło (masło powinno być miękkie) i mieszamy do połączenia składników. Następnie wyciskamy krem workiem cukierniczym na babeczki i zdobimy owocami :)

Smacznego :)

 Babeczki z kremem budyniowym

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Babeczki z kremem budyniowym”

  1. Takie babeczki sprawdzają się w każdej sytuacji, no i są przepyszne. Te wyglądają bardzo apetycznie :)

Skomentuj ami Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *