Austriacki torcik czekoladowy

Magda

W związku z tym że zbliża się Dzień Czekolady mam dla Was fajny przepis na torcik czekoladowy. Mam nadzieję że przypadnie Wam do gustu.

Składniki:
– 150 g masła
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1/2 szklanki mąki
– 8 jajek
– 200 g czekolady
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– dżem morelowy

Najpierw ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Aby sobie ułatwić ucieranie czy miksowanie najlepiej wcześniej wyciągnąć masło z lodówki żeby zmiękło. Następnie rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do masy, potem dodajemy kolejno po jednym żółtku a na końcu mąkę. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając.

Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50-60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie rozcinamy na dwie części. Dżem mieszamy w słoiczku żeby miał gładką konsystencję i smarujemy dolną warstwę ciasta i przykrywamy drugą.

Wierzch ciasta polewamy polewą.

Składniki na polewę:

– 1/2 kostki masła

– 5 łyżek cukru pudru

– 3 łyżki kakao

– 1 jajko

Jajko ucieramy z cukrem na kogel mogel a potem podajemy kakao. Masło topimy i powolutku wlewamy do masy kakaowej cały czas mieszając. Polewę odkładamy na chwilę na bok żeby nam stężała i polewamy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



One thought on “Austriacki torcik czekoladowy”

Skomentuj Ola Wilczek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *