- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
W obecnych czasach dieta bez glutenu jest bardzo popularna. Jedni uważają, że to chwilowa moda, a inni że to sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Prawda jest jednak taka, że większość osób stosuje ją dla poprawy własnego zdrowia i z powodu braku tolerancji na gluten, który niestety czai się w mnóstwie produktów – nawet tych w których byśmy się nie spodziewali :(
Autor książki “Facet i Kuchnia – smacznie, kreatywnie i bez glutenu” sam wykluczył ze swojej diety gluten co tym samym spowodowało jego inne spojrzenie na jedzenie. Szymon pokazuje nam, że dieta bezglutenowa nie musi być nudna, ale smaczna oraz zróżnicowana i namawia nas do włączenia większej ilości owoców i warzyw do naszego codziennego jadłospisu.
Książka zawiera 130 przepisów, podzielonych według grup produktów, z których powstały niesamowite potrawy. Szymon pokazuje jak w prosty sposób zrobić fajne, świeże i kolorowe dania. Nie da się ukryć, że autor przyszalał z rozdziałami – bo jest ich aż 20-cia – niemniej to przemyślany podział bo przedstawia rozdziały, które zawierają produkty po które Szymon sięga najczęściej. Jest to niestandardowy podział książki gdyż zwykle mamy katalogi: śniadania, obiady, kolacje i desery czy wytrawne i słodkie, więc tym bardziej uznanie za odejście od utartych schematów :) Jak patrzymy na samą postać i zdjęcia Szymona ze swoimi długimi włosami i bujną brodą trzymającego pęczek warzyw to jakoś ciężko sobie wyobrazić, że zajada się wyłącznie sałatą więc od razu informujemy, iż dania mięsne również znajdziemy w tej książce :)
Każdy rozdział i przepis poprzedzony jest małym wstępem, a przedstawiają się one następująco:
1. Szparagi, bób, groszek (np. bób z duszoną cukinią, oliwkami i pomidorami malinowymi)
2. Cukinia i kwiaty cukinii (np. zupa bazyliowa z cukinią)
3. Pomidory (np. sałatka z pomidorów malinowych, bobu i fety czy zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych)
4. Truskawki, maliny, jagody, wiśnie (np. placuszki z mąki kasztanowej z truskawkami)
5. Dynia (np. pieczona dynia piżmowa z oscypkiem czy zupa krem z dyni, kasztanów i imbiru)
6. Jabłka i gruszki (np. dutch baby z jabłkiem czy korzenne gruszki zapiekane pod kruchym ciastem)
7. Marchew i buraki (np. marchewkowe pappardelle z krewetkami)
8. Ziemniaki i bataty (np. frytki z brukwi i batata)
9. Pory (np. makaronowa zapiekanka z kiełbasą i porem)
10. Szpinak i jarmuż (np. zielony sorbet bananowy)
11. Soczewica (np. pieczone przepiórki z chorizo i soczewicą)
12. Kasze (np. ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej bez pieczenia)
13. Ryż i komosa ryżowa (np. słodko kwaśny kurczak z ryżem basmati i ananasem)
14. Mąka (np. ciacci z ricottą czy ryżowe tortille z jajami przepiórczymi i rukolą)
15. Jaja (np. spaghetti alla carbonara)
16. Sery (np. leniwe pierogi z sosem truskawkowym)
17. Ryby i owoce morza (np. pstrąg pieczony z fenkułem i szpinakiem)
18. Mięso (np. królik duszony w cydrze czy sałatka z rukoli, indyka i daktyli)
19. Bakalie (np. ciastka brownie z kaszy jaglanej czy placek bakaliowy bez pieczenia)
20. Czekolada i kakao (np. trufle czekoladowe z malinami czy bonet)
Przeglądając książkę kartka po kartce nie można się doczekać aby zobaczyć co będzie na kolejnej stronie. Potrawy są pełne inspiracji, kreatywności, kolorów i zdrowia. Jeżeli chcemy wykonać jakąś potrawę, a nie mamy jakiegoś składnika to autor zachęca nas do własnej interpretacji dania. Wszystkie potrawy wyglądają smakowicie, a to nie tylko za sprawą stylizacji ale przede wszystkim pięknych zdjęć którymi przepisy zostały okraszone. W tym przypadku to bardzo istotne bo często się słyszy, że jedzenie bezglutenowe jest bezbarwne i mało interesujące. Autor idealnie pokazuje połączeniami składników i zdjęciami, że takie myślenie jest bardzo mylne.
Nie da się ukryć, że przepisy są przemyślane i dają radość tworzenia, a sam autor ma wiedzę na temat diety i produktów bezglutenowych co przy zalewie wszelkiej maści publikacji i przepisów różnie bywa z wiedzą jej autorów. To bardzo dobra propozycja książkowa dla osób, które chcą lub – co gorsze – muszą przejść na dietę bezglutenową bo zachęca nie tylko zdjęciami ale różnorodnością przepisów i rozwiewa mit, że na diecie bezglutenowej pozostanie nam jedzenie tylko trawy, a makaron czy naleśniki staną się odległym wspomnieniem, które już nie wróci.
“Facet i Kuchnia – smacznie, kreatywnie i bez glutenu” z czystym sumieniem polecamy zwłaszcza, że kto wie czy sami nie będziemy zmuszeni przejść na taką dietę aby polepszyć swoje samopoczucie gdyż gluten i hashimoto, które się do nas “przyczepiło” nie bardzo chcą iść ze sobą w parze więc zestaw sprawdzonych przepisów będzie jak znalazł :)
Oczywiście na koniec wpisu testujemy jeden z przepisów z niniejszej książki tj cukinie zapiekane z soczewicą i porami, który już jutro na blogu :)
Tytuł: “Facet i kuchnia”
Autor: Szymon Kubicki
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Ilość stron: 332
Cena: 49,90 zł.
Oprawa: twarda
Format: 25cm x 17cm
One thought on “Recenzja książki: “Facet i Kuchnia – smacznie, kreatywnie i bez glutenu””