- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli nie mieliście okazji poczytać ostatniego dodatku do Gazety Krakowskiej to dzisiaj przedstawiamy z niego naszą propozycję na kolejne makaroniki – tym razem orzechowe z ucieraną różą, którą dostaliśmy od lokalnych wystawców podczas festiwalu Małopolski Smak :)
Składniki na makaroniki:
– 70 g białka
– 90 g cukru
– 80 g cukru pudru
– 85 g mielonych orzechów laskowych
– deczko zielonego barwnika
Składniki na krem:
– 120g białej czekolady
– 70g ucieranej róży z cukrem
Najpierw robimy makaroniki. Do blendera wrzucamy zmielone orzechy laskowe z cukrem pudrem i miksujemy na gładką mąkę. Następnie ubijamy białka – na początek miksujemy same białka i jak widzimy że są już ubite dodajemy połowę cukru (45g) i ubijamy dalej do momentu kiedy na ubijaczce powstaje taki ogonek. Teraz dodajemy resztę cukru i miksujemy jeszcze 5 minut. Do ubitych białek wsypujemy naszą mieszankę orzechów z cukrem pudrem oraz barwnik i mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej masy (konsystencja jakby wstążki).
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółeczka na macie do makaroników lub papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Blachę uderzamy o podłogę i pozostawiamy do wyschnięcia – ok. 40 minut aż makaroniki nie będą zostawiały śladu po dotyku. Potem wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 145 stopni z termoobiegiem i pieczemy 15 minut. Upieczone makaroniki pozostawiamy do wystudzenia.
Teraz robimy krem: czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli i kiedy już będzie płynna to dodajemy do niej ucieraną różę i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i nakładamy na jedną część makaronika, którą następnie przykrywamy drugą.
Smacznego :)
W przepisie mowisz o mielonych orzechach laskowych
A przy wyrabianiu ciasta na Koniec mamy dodać mieszanke cukru pudru z migdalami
Troszke sie pogubilam co dodac?? Ile tych migdałów ??
Dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd. W przepisie są mielone orzechy i na koniec dodajemy mieszankę cukru pudru z orzechami. Makaroniki można też zrobić migdałowe i wtedy zamiast orzechów dajemy migdały w tej samej proporcji.