Orzechowe makaroniki z kremem z ucieraną różą

Magda

Jeżeli nie mieliście okazji poczytać ostatniego dodatku do Gazety Krakowskiej to dzisiaj przedstawiamy z niego naszą propozycję na kolejne makaroniki – tym razem orzechowe z ucieraną różą, którą dostaliśmy od lokalnych wystawców podczas festiwalu Małopolski Smak  :)

DSC_4440x900n

Składniki na makaroniki:
– 70 g białka
– 90 g cukru
– 80 g cukru pudru
– 85 g mielonych orzechów laskowych
– deczko zielonego barwnika

Składniki na krem:
– 120g białej czekolady
– 70g ucieranej róży z cukrem

Najpierw robimy makaroniki. Do blendera  wrzucamy zmielone orzechy laskowe z cukrem pudrem i miksujemy na gładką mąkę. Następnie ubijamy białka – na początek miksujemy same białka i jak widzimy że są już ubite dodajemy połowę cukru (45g) i ubijamy dalej do momentu kiedy na ubijaczce powstaje taki ogonek. Teraz dodajemy resztę cukru i miksujemy jeszcze 5 minut. Do ubitych białek wsypujemy naszą mieszankę orzechów z cukrem pudrem oraz barwnik i mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej masy (konsystencja jakby wstążki).

Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółeczka na macie do makaroników lub papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Blachę uderzamy o podłogę i pozostawiamy do wyschnięcia – ok. 40 minut aż makaroniki nie będą zostawiały śladu po dotyku. Potem wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 145 stopni z termoobiegiem i pieczemy 15 minut. Upieczone makaroniki pozostawiamy do wystudzenia.

Teraz robimy krem: czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli i kiedy już będzie płynna to dodajemy do niej ucieraną różę i mieszamy aż powstanie jednolita masa.  Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i nakładamy na jedną część makaronika, którą następnie przykrywamy drugą.

Smacznego :)

DSC_7094x1200n

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Orzechowe makaroniki z kremem z ucieraną różą”

  1. W przepisie mowisz o mielonych orzechach laskowych
    A przy wyrabianiu ciasta na Koniec mamy dodać mieszanke cukru pudru z migdalami
    Troszke sie pogubilam co dodac?? Ile tych migdałów ??

    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd. W przepisie są mielone orzechy i na koniec dodajemy mieszankę cukru pudru z orzechami. Makaroniki można też zrobić migdałowe i wtedy zamiast orzechów dajemy migdały w tej samej proporcji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *