Torcik serowy na zimno bez pieczenia

Magda

Dzisiaj kolejny torcik na zimno tym razem z mleka skondensowanego. Torcik był robiony na wspólną kolację ze znajomymi, gdzie każdy coś przygotowywał dobrego do jedzenia. Tematem kolacji była kuchnia hiszpańska. Jeżeli i Wy macie ochotę na coś słodkiego a do tego bez pieczenia to polecamy ten torcik serowy na zimno :)

Torcik serowy na zimno

Składniki na torcik serowy:

– 1 paczka miękkich biszkoptów
– 100 g masła
– 200ml (260g) mleka skondensowanego
– 350 g serka typu Filadelfia
– 200 g śmietany kremowej 30%
– 300 ml wody
– 200g dżemu malinowego
– 2 łyżeczki cukru
– 15g żelatyny

Forma okrągła 25cm.

Najpierw przygotowujemy sobie spód torcika. W garnku topimy masło do którego wrzucamy pokruszone biszkopty i mieszamy, a następnie przekładamy do tortownicy  i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy spód do lodówki aby nam stężał.

A teraz zabieramy się za zrobienie masy serowej. W pierwszej kolejności ubijamy połowę mleka skondensowanego razem z serem.  Żelatynę zalewamy zimną wodą (gdzieś pół szklanki) i zostawiamy do napęcznienia, a resztę wody doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do żelatyny. Żelatynę z wodą łączymy z masą serową i dodajemy resztę mleka skondensowanego i wszystko dokładnie miksujemy żeby nie było grudek. W osobnym garnku ubijamy śmietanę z cukrem i delikatnie mieszamy z masą serową.

Gotową masę wykładamy na biszkoptowy spód i wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godzin aż masa nam dobrze stężeje. Potem nakładamy dżem lekko rozcieńczony z wodą żeby miał konsystencję musu i wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki.

Smacznego :)

Torcik serowy na zimno

źródło

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *