Wigilijne łazanki

Magda

Wiem, że święta już za nami, ale w tym wirze świątecznych zakupów i gotowania zabrakło mi czasu na umieszczenie przepisów na stronie dlatego nadrabiam zaległości :) Tym razem pyszne wigilijne łazanki, które są moim ulubionym daniem. Trochę są czasochłonne, ale za to smakują wyśmienicie.

Składniki na wigilijne łazanki:

– 1 biała kapusta (ok. 2kg)
– 40 dkg pieczarek
– 2 cebule czerwone
– 2 łyżki masła
– 500g makaronu łazanki
– sól i pieprz do smaku

W pierwszej kolejności kroję kapustę na mniejsze kawałki, wkładam do garnka, zalewam wodą i lekko solę. Kapustę gotuję do miękkości, a następnie odcedzam i szatkuję (kapustę gotujemy bez przykrywania pokrywką).  W garnku na masełku duszę pokrojoną cebulkę, a następnie dorzucam do tego kapustę, mieszam i duszę ok. 30 minut.

W osobnym garnku również na masełku duszę cebulkę razem z pieczarkami. Pod koniec duszenia lekko solę pieczarki (nie wcześniej bo puszczą za dużo wody i szybciej zrobią się czarne).

Jak mamy kapustę i pieczarki gotowe to razem mieszamy i chwilkę dusimy dodając pieprz i jeżeli jest jeszcze taka potrzeba to solimy.

Teraz gotujmy makaron łazanki  i odcedzamy, a następnie mieszamy z kapustą i grzybami i danie gotowe :)

Smacznego :)

Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *