Gruszki w syropie

No i po raz kolejny mamy gruszki w roli głównej. Tym razem będą to gruszki w syropie. Takie owoce często wykorzystuję w zimie do ciast, deserów a zwłaszcza do galaretki gruszkowej która smakuje wyśmienicie.

Jest to bardzo szybki i prosty przepis. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę a następnie wrzucamy do słoików. Owoce zalewamy przegotowaną wodą i do każdego słoika dorzucamy po 2 łyżki cukru i zakręcamy. Gruszki gotowe :)

Potem słoiki zawijamy w gazetę i gotujemy przez ok. 30 minut.

 

4 myśli nt. „Gruszki w syropie

  1. frogus_80

    Ale gotujemy z tą gazetą??

    A gdybyśmy ugotowali gruszki z cukrem i takie wrzące wsadzili do słoika? Potem słoik do góry dnem…Też by było, nie? Ja tak robię weki. Ale może to nie to samo by wyszło …mniam ale bym zjadła taki gruszki prosto ze słoika!

    Odpowiedz
  2. MagdaMagda Autor wpisu

    Tak ja gotuję z gazetą :)
    Tak też można robić ale jak ugotujesz (pasteryzacja) to możesz dłużej przechowywać. Gruszki ze słoika rozpływają się w ustach, a jakie dobre są w galaretce :)

    Odpowiedz
  3. frogus_80

    Pytam bo ja właśnie w ten sposób robiłam weki z jabłkami. Owszem trzeba sporo cukru bo tylko wtedy długo można przechowywać, a jak próbowałam gotować to albo mi pękł słoik albo po jakimś czasie puszczały zakrętki…sama nie wiem co źle robiłam …

    Odpowiedz
  4. MagdaMagda Autor wpisu

    Z zakrętkami też mam nieraz problemy :( Słoiki mi jeszcze nigdy nie pękły bo właśnie owijam je w gazetę. Niektórzy na dno garnka kładą ścierkę.
    Jabłka robię jako marmoladę :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


4 + cztery =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>